Obavijesti

News

Komentari 2

HNB: "Nismo dobili obavijest o utvrđivanju sukoba interesa"

HNB:  "Nismo dobili obavijest o utvrđivanju sukoba interesa"

HNB je izvijestila u petak da od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nisu primili nikakvu odluku ni obavijest o pokretanju postupka radi utvrđivanja sukoba interesa guvernera

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prije je izvijestilo da će u predmetu koji je pokrenulo protiv guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića utvrditi je li prekršio zakon zbog primanja nedopuštenog dara time što mu je privatna banka koju bi trebao nadzirati platila troškove puta i smještaja na privatnoj konferenciji u Austriji 2013., 2014. i 2015. te je li na konferenciji 2016. propustio "unaprijed ukloniti mogućnost da mu troškove podmiri treća osoba".

"Vujčić je na konferenciji u organizaciji Unicredit banke u austrijskome gradu Kitzbuehelu sudjelovao nekoliko puta", navodi to povjerenstvo i dodaje da mu je 2013. i 2014. organizator platio put i smještaj, 2015. samo put, a HNB smještaj, te da je prošle godine HNB podmirio troškove, ali naknadno.

HNB u odgovoru medijima navodi da je sudjelovanje guvernera na sastancima s međunarodnim investitorima, kao što je onaj koji se svake godine održava u Kitzbuehelu u organizaciji UniCredit Bank AG Munich (Njemačka), dio njegovih redovitih dužnosti. Na toj su konferenciji redovito nazočni predstavnici središnjih banaka i ministarstava financija država središnje i istočne Europe, uključujući Tursku i Rusiju, te globalni investitori i financijske institucije.

Guverner Vujčić na tu je konferenciju nekoliko godina uzastopce bio pozivan kao govornik te je tom prigodom održao desetke bilateralnih sastanaka s investitorima. "Kao što je redovita praksa na međunarodnim skupovima te vrste, dio troškova sudjelovanja HNB-a snosio je organizator budući da je guverner bio pozivan kao govornik", ističe HNB i dodaje kako ni Zagrebačka banka d.d. ni članice Unicredit grupe koje su izravno ili neizravno njezini vlasnici nisu organizatori te konferencije.

"Vodstvo HNB-a uvjereno je da u sudjelovanju guvernera na toj konferenciji nije bilo sukoba interesa, te da neovisno i objektivno djelovanje HNB-a nije ni na koji način dovedeno u pitanje. Guverner na te sastanke odlazi isključivo u interesu Republike Hrvatske, a ne u osobnom interesu", poručuju iz HNB-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.