Obavijesti

News

Komentari 120

'Mi smo majmuni koji gledaju kako nas vodite u propast'

'Mi smo majmuni koji gledaju kako nas vodite u propast'
2

Oporba je žestoko napala izvješće i monetarnu politiku HNB-a za prvih 6 mjeseci 2012. Laburisti prozivaju HNB da umjesto građana štiti tečaj stranih banaka

VIDEO

Zastupnici su sjednicu nastavili raspravom o polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike koju je Saboru podnijela Hrvatska narodna banka (HNB) za prvo polugodište 2012. godine, prenosi HRT.

- Nema drugog izbora nego smanjiti proračunski deficit - rekao je zamjenik guvernera HNB-a Relja Martić podnoseći Saboru Informaciju o financijskom stanju. 

Martić je istaknuo da rast u Hrvatskoj već petu godinu zaredom ograničavaju nepovoljna kretanja u okruženju te slaba konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, loša poslovna klima i izostanak investicija. Dodao je kako rast usporava i smanjivanje fiskalnog deficita. Hrvatska se približava granici od 60 posto BDP-a javnog zaduženja, a teret otplata kamata sve je teži, posebno nakon pada rejtinga.

Zamjenik guvernera brži izlaz vidi u reformama i mjerama kojima bi se poboljšala poslovna klima, otklonile prepreke i stvorili poticajni uvjeti za investiranje privatnog kapitala. Istaknuo je da će monetarna politika i u takvim uvjetima nastaviti provoditi mjere koje će jamčiti relativno stabilan tečaj i relativno nisku inflaciju.

Banke su tijekom prvog polugodišta 2012. ostvarile dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,1 milijardi kuna, što je za 15,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje u 2011. godini, stoji u HNB-ovoj polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike.

Oporba nezadovoljna radom HNB-a

Saborska oporba kritizirala je rad HNB. Prozvali su ih za izostanak konkretnih mjera i aktivnosti koje bi pomogle gospodarskom oporavku Hrvatske. 

Najžešći u kritikama bio je HDSSB-ov Boro Grubišić koji je rekao da HNB uopće ne zanima sveopće siromaštvo građana Hrvatske te da je ona "otuđena ustanova od svih tokova života u Hrvatskoj". Rekao je da HNB svojom tečajnom politikom pogoduje tajkunima i uvozničkom lobiju. Za Hrvatsku je rekao kako se u tim okolnostima "shvaća kao neželjeno dijete oca kreatora fiskalne politike Linića i majke kreatora monetarne politike guvernera HNB-a".

- Taj otac Linić udario je porezima i poskupljenjima po narodu, a guverner nas je potpuno prepustio poslovanju banaka. Jesmo li mi siročad na vjetrometini stranog kapitala i stranih komercijalnih banaka, upitao je Grubišić.

Govoreći o HNB-ovoj polugodišnjoj informaciji SDP-ova Nadica Jelaš spomenula se i kako je 2012. bila četvrta godina zaredom u kojoj je zabilježen gospodarski pad. 

Javio se Grubišićev stranački kolega Zoran Vinković koji je Jelaš poručio kako ova Vlast nije izabrana da se bavi prošlošću, nego da, među ostalim, i smanji broj nezaposlenih.

- Ako se gospodarstvo želi pokrenuti tada se porez na dodanu vrijednost smanjuje, on se ne povećava. Sjetite i sami u prošlom mandatu kako su pojedinci vikali kad je Šuker uvodio s 22 na 23 posto. To je bio sulejmanizam, a ovo sada ovo je katastrofa. Tada smo bili u banani, a sad smo u gajbi banana - rekao je Burić..

  - Ma ni u gajbi. Mi smo na plantaži banana. Mi smo majmuni koji gledaju kako nas vodite u propast - rekao je njegov stranački kolega Vinković, piše tportal.

Laburist Branko Vukšić prozvao je središnju banku da umjesto hrvatskih građana štiti tečaj stranih banaka.

- HNB nije učinio ništa po pitanju podrške gospodarskom rastu i razvoju i ne može biti izuzet odgovornosti za lošu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj - rekao je Vukšić.

Martina Dalić (HDZ) zamjerila je HNB-u što u informaciji ne donosi odgovor na pitanje je li monetarna politika mogla bolje i više. Naglasila je kako HNB zna i može prepoznati uzroke problema, podsjećajući kako je riječ o ekonomski najekipiranijoj instituciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu