Obavijesti

News

Komentari 3

HND oštro o prijedlogu zakona o medijima. Ministarstvo: Još nismo uputili zakon u raspravu

HND oštro o prijedlogu zakona o medijima. Ministarstvo: Još nismo uputili zakon u raspravu

Ministarstvo kulture i medija poručilo je u četvrtak, reagirajući na pojedine komentare u javnosti o izradi Zakona o medijima, da Vlada nije uputila bilo kakav zakon u javnu raspravu

VIDEO

Hrvatsko novinarsko društvo oštro se protivi i učinit će sve da se, ne usvoji prijedlog nacrta Zakona o medijima koji mu je Ministarstvo kulture i medija kao radnu verziju dostavilo 5. srpnja, istaknuto je danas na HND-ovoj konferenciji za novinare. 

Prijedlog Zakona smatraju neprihvatljivim, jer bi njegovo usvajanje značajno unazadilo medijske slobode te položaj novinara i novinarstva u Hrvatskoj. Smatraju da se radi o nezapamćenom državnom uplitanju u novinarske slobode, što je, kazali su, izravni državni udar na pozitivna pravila koja definiraju novinarstvo u demokratskim državama više od stotinu godina.

- Duh ovog zakona i njegova intencija je da se dodatno smanje novinarske slobode, da se dodatno pod kontrolu stavi kvalitetno istraživačko novinarstvo. Ovim putem poručujem resornoj ministrici da pozorno iščita sve što smo joj jučer poslali i da nam u 15 dana odgovori prihvaća li naše sugestije ili ne. Jednostavno u interesu je svih da se te sugestije prihvate, jer učinit ćemo sve da pokušamo zaustaviti da se ovakav Zakon izglasa u Saboru, istaknuo je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, piše HRT.

Ministarstvo kulture i medija poručilo je u četvrtak, reagirajući na pojedine komentare u javnosti o izradi Zakona o medijima, da Vlada nije uputila bilo kakav zakon u javnu raspravu. 

"Radnoj skupini za izradu Zakona o medijima na sastanku 5. srpnja prezentiran je tek prijedlog teksta za raspravu u kojemu čak nisu niti numerirani članci", ističe se u priopćenju Ministarstva.

Stoga je, poručuju iz Ministarstva, potpuno neistinita teza da je Vlada uputila bilo kakav zakon u javnu raspravu, kako se od jučer plasira u javnom prostoru.

Iz Ministarstva kažu da je na sastanku Radne skupine jasno istaknuto kako je riječ o radnom tekstu, podložnom promjenama, a članovima Radne skupine u kojoj su predstavnici novinarskih strukovnih udruga, nakladnika i strukovnih udruga elektroničkih i tiskanih medija te akademske zajednice "jasno i nedvosmisleno je istaknuto kako se od njih očekuju prijedlozi i komentari na tekst, sukladno kojima će se izraditi nacrt prijedlog Zakona o medijima koji će se uputiti u javnu raspravu." 

"Vezano uz najavljenu tiskovnu konferenciju HND-a, naglašavamo da su njihovi komentari kao i komentari većine članova radne skupine zaprimljeni jučer", napominju.

Kako je najavljeno, Ministarstvo će ih sve razmotriti i krajem kolovoza sazvati sljedeći sastanak Radne skupine za izradu Zakona o medijima.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas održava konferenciju za novinare, a u pozivu je istaknulo kako je prijedlog Zakona o medija za HND neprihvatljiv jer, uz ostalo, "predstavlja nezapamćeno državno uplitanje u novinarske slobode".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini