Obavijesti

News

Komentari 38

HNS-ovci neće sudjelovati na komemoracijama u Jasenovcu

HNS-ovci neće sudjelovati na komemoracijama u Jasenovcu
1

HNS traži da se što prije uspostave uvjeti koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica u Jasenovcu

VIDEO

Predstavnici HNS-a neće službeno sudjelovati u ovogodišnjim komemoracijama žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu, priopćeno je u utorak iz te stranke, koja naglašava da ne može sudjelovati u podjelama te "principijelno traži da se što prije uspostave uvjeti koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica" za što, naglašavaju, najveću odgovornost snose državne institucije. 

 "Kao što nikada nismo podupirali ideju tzv. dviju kolona na komemoracijama žrtava iz Domovinskog rata, ni u Vukovaru, niti na drugim stratištima, tako ni sada ne možemo sudjelovati u podjelama koje dovode do više jasenovačkih komemoracija. U tom smislu, HNS sa žaljenjem, ali i najvećim pijetetom prema svim žrtvama nacifašističkoga terora obznanjuje da njegovi predstavnici neće službeno sudjelovati u ovogodišnjim komemoracijama žrtvama logora u Jasenovcu. HNS će odati tihu sućut", stoji u priopćenju.

 Stranka izražava nadu da će se "prilike koje dovode do ovakve odluke vrlo skoro promijeniti i da će sve buduće komemoracije nevinih žrtava prošlih ratova, koje su omogućile da Hrvatska bude dio slobodnoga i demokratskoga svijeta, biti zajedničke, civilizirane i lišene politikantstva".

 "Smatramo da Hrvatska stoji i mora stajati zajedno. Nadam se da se razjedinjavanje, koje se dogodilo na tako očitoj i elementarnoj civilizacijskoj temi osude zla, nakon ove godine više nikad neće ponoviti. HNS smatra da cijela Hrvatska mora, može i hoće stajati u obrani zemlje od snaga zla", rekla je tim povodom predsjednica stranke Vesna Pusić.

 HNS izražava žaljenje zbog toga što u ovom trenutku "pijetet prema žrtvama, koji nikome ne smije biti sporan, ostaje u drugom planu" te razumijevanje za postupak predstavnika stradalničkih zajednica koje otkazivanjem svoga sudjelovanja na službenoj državnoj komemoraciji "šalju snažnu političku poruku, zahtijevajući da se državni vrh iskreno i bez ostatka usprotivi pokušajima relativizacije zločinačkog karaktera ustaškoga režima i NDH, povijesnom revizionizmu i radikalizaciji političkih odnosa u hrvatskome društvu".

 "Rastuća netrpeljivost, govor mržnje, agresivno ponašanje sljedbenika radikalne i proustaške desnice, osporavanje povijesne uloge i važnosti hrvatskoga antifašizma, prijetnje manjinama i nevladinim organizacijama koje promiču vrijednosti građanskoga društva ne smiju imati ni otvorenu, niti prešutnu potporu državnih institucija i državnoga vodstva. Štoviše, zadaća je najodgovornijih političkih aktera da takve pojave spriječe, bezrezervno osude i da ničim ne sudjeluju u relativizaciji njihovih pogubnih učinaka", poručuje HNS.

 Komemoriranje nevinih žrtava "ne smije biti opterećeno izjednačavanjem uloga zločinaca i žrtvi, jer to stvara dodatne podjele među živima, koji imaju pravo na povijesno sjećanje, ali i na dostojanstven život i bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i čitavu zajednicu". Zato HNS principijelno traži da se što prije uspostave uvjeti koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica. "U tome najveću odgovornost snose državne institucije", poručuju. 

 Prošli petak komemoraciju jasenovačkim žrtvama organizirala je Koordinacija židovskih općina, ovoga petka, 22. travnja bit će održana službena komemoracija u organizaciji Javne ustanove spomen-park Jasenovac, a za nedjelju, 24. travnja komemoraciju je najavio Savez antifašističkih boraca RH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa