Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Hoće li optužnica protiv Ježića i Sanadera ipak biti odbačena?

Prema mišljenju obrane, izjave preminulog Ivana Mravka jedini su dokaz protiv optuženih. Obzirom da materijalnih dokaza nema, Sanaderova odvjetnica smatra da krivnja ne može ni biti dokazana

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
25 komentara

Optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera te bivšeg vlasnika Diokija Roberta Ježića za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju, vratit će se Optužnom vijeću.

Do sad se osumnjičenima sudilo na Županijskom sudu u Zagrebu, a Vijeće će morati odlučiti može li se protiv njih i dalje voditi kazneni postupak. Razlog tome je nedavna smrt prvookrivljenog Ivana Mravka, koji je ujedno tijekom istrage sve i priznao, javlja Telegram

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Međutim, prema mišljenju obrane, njegov iskaz jedini je dokaz protiv Sanadera i Ježića. Obzirom da nema materijalnih dokaza, Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković tvrdi kako ni njihova krivnja ne može biti dokazana. 

- Činjenica je da nema dovoljno dokaza da su gospodin Ježić i gospodin Sanader počinili kaznena djela na način kako im se stavlja na teret pa treba ponovno preispitati odluku Optužnog vijeća - izjavila je Sloković

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Oštetili HEP za 3,8 milijuna kuna 

Podsjećamo, pripremno ročište u predmetu HEP-Dioki više je puta bilo odgađano zbog teške bolesti trećeoptuženog Mravka, koji je preminuo u srpnju. U ovom postupku bivšeg premijera Ivu Sanadera terete da je 2008.  s Robertom Ježićem poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i da im prodaje struju ispod tržišne cijene te je HEP time oštećen, tvrdi tužiteljstvo, za 3,8 milijuna kuna.  

 "Ivane, ovo što te Ježić pitao, daj mu odobri to", kazao je Ivo Sanader u ožujku 2009. Ivanu Mravku, tadašnjem šefu HEP-a, u predvorju hotela Hayat u Beogradu.

Radilo se o pozajmici od 15 milijuna kuna koju je Ježić, tada vlasnik Diokija, tražio od HEP-a. Novac mu je trebao, tvrdio je Ježić u svojoj obrani, kako bi tim novcem platio HEP-u dugove za struju. Mravak je prvo odbio zahtjev Ježića, a nakon Sanaderove intervencije prihvatio je takav način poslovanja. Tako je, tvrdi tužiteljstvo, neosnovano odobrio pozajmicu Diokiju od 15 milijuna kuna na rok od 60 dana uz kamatu od 10,5 posto iako je Ježić tražio nižu kamatu.

"Sanader mi je rekao da odobrim popust" 

Novac je vraćen, s kamatama, no ne u roku od 60 dana nego krajem rujna ili početkom listopada. Mravka su teretili i da je, prema Sanaderovu nalogu, mimo znanja uprave HEP-a, koja je jedino imala ovlasti za to, odobrio Diokiju i Dina petrokemiji, tad Ježićevim tvrtkama, da od HEP-a kupuju struju po povlaštenim cijenama.

Prema optužnici, neosnovano im je odobren popust od 10,99 posto, odnosno od 5,5 posto, te je tako HEP oštećen za 3,8 milijuna kuna. 

"Na to sam mu odgovorio kako su novi računi već poslani te da jedino mogu odobriti popust, na što mi je Sanader rekao da tako i napravim", rekao je Mravak.

Sanader je odbacio tvrdnje tužiteljstva rekavši kako kao predsjednik Vlade on to nije mogao narediti Mravku "jer HEP ima svoje poslovodne organe". I Ježić poriče krivnju i tvrdi kako su popusti na električnu energiju bili rezultati pregovora između uprava HEP-a i njegovih poduzeća. Ježić je tijekom ove istrage završio u pritvoru.

Policija ga je uhitila u Zagrebu prosincu 2010., a iz Remetinca je izašao nakon četiri mjeseca i 11 dana. Tijekom pretrage njegovih stanova pronašli su vrijednu kolekciju od desetak satova skupih marki od kojih je neke imao i Sanader

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message