Hoćemo li se za tri godine voziti Rimčevim robotaksijima? Rok za završetak prototipa su pomakli | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 61

Hoćemo li se za tri godine voziti Rimčevim robotaksijima? Rok za završetak prototipa su pomakli

Hoćemo li se za tri godine voziti Rimčevim robotaksijima?  Rok za završetak prototipa su pomakli

U izvješću o provedbi Nacionalnog programa reformi stoji kako će 60 vozila biti dovršeno u prvom kvartalu 2025. godine...

VIDEO

Prvi prototipovi Rimčeva električnog robotaksija počet će se slagati u prvom kvartalu iduće godine, 60 takvih vozila bit će dovršeno u prvom kvartalu 2025., a cijeli komercijalni projekt sa stotinama robotaksija na zagrebačkim ulicama bit će završen u prvom kvartalu 2026., doznaje Jutarnji list.

Stoji tako i u izvješću o provedbi Nacionalnog programa reformi za razdoblje od svibnja do listopada ove godine koje je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Tamo se prvi put detaljno pojašnjava u kojoj je fazi projekt koji je iz fonda EU-a u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) dobio gotovo 180 milijuna eura i koji je u javnosti izazvao kontroverze zbog pomicanja rokova.

Rimčev projekt od 179 mil. €: Sjedneš u robotaksi, mobitelom namjestiš muziku i odrediš cilj...
Rimčev projekt od 179 mil. €: Sjedneš u robotaksi, mobitelom namjestiš muziku i odrediš cilj...

Naime, rok za dovršetak prototipa pomaknut je za godinu dana. U samoj tvrtki po tom su pitanju bili dosta zatvoreni, ali ovo je prvi put da se doznaje u kojem se smjeru kreće taj veliki projekt koji obilato sufinancira EU. Prema svim dostupnim informacijama, čini se da se u 2024. doista kreće s ozbiljnijim razvojem prvih autonomnih vozila.

Tako se u Vladinu izvješću navodi da je tim tvrtke P3M, startupa za razvoj robotaksija osnivača Mate Rimca, Adriana Mudrija i Marka Pejkovića, dovršio specifikaciju i plan za isporuku prvog cijelog prototipa vozila.

To uključuje definiranje onoga što će vozila postići na putu do izgradnje verifikacijskih prototipa, početak suradnje s partnerima inženjerima za detaljan dizajn šasije, odabir 70 posto dobavljača za hardver i softver i odabir partnera za konstrukcijsku analizu dizajna proizvodnih namjera, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

S druge strane, portal Index navodi kako se na robotaksijima dvije godine nije radilo ništa te kako ne postoji ni prototip.

Kao glavni razlog što se dvije i pol godine nije radilo na glavnom projektu, tvrtka Project 3 Mobility navodi kako im je tek krajem svibnja ove godine Europska komisija odobrila potporu što je označilo početak projekta. Vlada Andreja Plenkovića također je od Europske komisije zatražila odgodu za projekt robotaksija, navodeći kao razlog sporu EU birokraciju. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 61

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.