Obavijesti

Tech

Komentari 42

Rimčev projekt od 179 mil. €: Sjedneš u robotaksi, mobitelom namjestiš muziku i odrediš cilj...

Rimčev projekt od 179 mil. €: Sjedneš u robotaksi, mobitelom namjestiš muziku i odrediš cilj...
2

Nemam garanciju. Ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima - vratit ćemo, rekao je Mate Rimac još 2021. kad je Plenković dovodio šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen da se pohvali jurilicama

VIDEO

Ako pored sebe na ulicama Zagreba vidite neki neobičan automobil, recimo modificirani Renault Espace bez Renaultova loga, ali s oznakom "Autonomus driving - Rimac Automobili Research Vehicle", e to vam je jedno od testnih vozila Mate Rimca za projekt autonomnih vozila, kojima ne upravlja vozač.

U originalu su ta testna vozila služila za razvoj Rimčeva projekta "Driver's coach", da vozače njegovih skupocjenih jurilica uči kako optimalno koristiti sofisticirane performanse njihovih električnih vozila, ali godine testiranja za autonomnu vožnju, logično je, vjerojatno će izvrsno poslužiti za projekt robotaksija kojeg u 45-postotnom iznosu očekivanih troškova u obliku potpore financirate i vi, odnosno država, uz blagoslov Europske komisije.

Vozilo ima osam kamera, šest radara, 12 senzora, superprecizni GPS... Kako navode u svojoj objavi RImac Automobili, prikuplja oko 6 TB podataka svakog sata na cesti. 

- Projekt robotaksija bit će veći od svega što smo radili - najavio je još prije nekoliko godina Rimac i čini se da se njegova najava polako obistinjuje. No hoće li robotaksiji uistinu juriti Zagrebom do kraja 2024. kao što je bio najavio 2021.?

Tvrtka P3M (Project 3 Mobility LLC), koju su osnovali Mate Rimac, njegov direktor za strategiju u Rimac Automobilima Marko Pejković te glavni dizajner također Rimac Automobila Adriano Mudri, korisnik je potpore i razvija uslugu koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, odnosno robotaksiju. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Jučer je Europska komisija odobrila 179 milijuna eura hrvatske državne pomoći za njihov razvoj projekta taksija bez vozača.

Prema videu kojeg su još 2018. službeno objavili Rimac Automobili, modificirani Renault ima vozača koji je već tad očito služio samo kao osiguranje ako nešto krene po zlu jer na snimci ne drži volan, ne upravlja njime. Do danas je projekt vjerojatno prilično odmaknuo.

Čini se kao da već tad auto vozi, odnosno da se volan okreće potpuno autonomno, bez pomoći šofera. Na mjestu suvozača je pak drugi Rimčev čovjek s kompjutorom. I Renault prilično uspješno krstari pored Zagrepčanke, pa kasnije kraj Pravnog fakulteta... 

Rimac: Ako ne uspijemo, vratit ćemo novac

'Timeline' za 'launch' robotaksija na stranici tvrtke P3M kaže da bi vozila na ulicama Zagreba trebala biti do kraja 2024., u Velikoj Britaniji do kraja 2025., kao i u Njemačkoj...

Na svojoj web stranici su predstavili i aplikaciju kojom se uz pomoć mobitela upravlja vozilom tako da korisnik odredi cilj, glazbu, temperaturu klime... Praktički namjesti sve i samo sjedne, a robotaksi ga vozi. 

Zagreb: Rimac ispred Esplanade Macronu predstavio Neveru i Bugatti

- Rollout očekujem 2024. godine, da će ti auti voziti po gradu, a imat ćemo i infrastrukturu do tada - rekao je 2021. u srpnju Rimac, kad su pogone "Rimac automobila" posjetili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Andrej Plenković.

- Nemam garanciju, ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima - vratit ćemo. To će biti totalno autonomni auti. Nismo mi nikoga uvjeravali, nego su oni došli nama. Mi imamo kapacitet privući stotine milijuna eura investicija. Oni su došli kod nas, tražili projekt i mi smo ga imali. Naši investitori će uložiti milijune, samo dio toga će biti iz EU fondova - rekao je Rimac.

I to je točno, ako je ovih 179 milijuna eura 45 posto, onda je još više od toga prikupio Rimac s investitorima. Ako se projekt pokaže uspješnim i ostvari zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama