Obavijesti

News

Komentari 1

HOK nakon odluke Vlade: Za mnoge bi zabrana bila kraj, sad cvjećari mogu planirati rad

HOK nakon odluke Vlade: Za mnoge bi zabrana bila kraj, sad cvjećari mogu planirati rad

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom se na blagdan Svih svetih omogućava rad specijaliziranih prodavaonica i drugih oblika prodaje izvan njih,

VIDEO

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u četvrtak je izvijestila kako pozdravlja odluku Vlade kojom je blagdan Svih svetih proglašen sajmenim danom na razini Hrvatske, čime će cvjećarnice i specijalizirane prodavaonice imati mogućnost rada na dan kada ta djelatnost ostvaruje najveći profit.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom se na blagdan Svih svetih omogućava rad specijaliziranih prodavaonica i drugih oblika prodaje izvan njih, a koji prodaju proizvode koji se tradicionalno kupuju na taj dan, kao što su cvijeće i lampioni.

Iz HOK-a navode kako obrtnici koji posluju na području groblja i svetišta uz crkve odnosno svi cvjećari i specijalizirane trgovine glavnu tržišnu orijentaciju imaju upravo na nedjelje i blagdane kada građani najviše posjećuju svoje pokojne na grobljima, što se osobito odnosi na blagdan Svih svetih.

Vlada ipak donijela odluku: Specijalizirane trgovine će na blagdan Svih svetih moći raditi
Vlada ipak donijela odluku: Specijalizirane trgovine će na blagdan Svih svetih moći raditi

Podsjećaju i kako su posljednjim izmjenama Zakona o trgovini takvi obrti ograničeni na rad 16 nedjelja godišnje, uz zabranu rada blagdanom. 

Na taj način, osobito u slučaju eventualnog nerada spomenutim blagdanom, njihovo poslovanje i opstanak je ugrožen jer se kod ove djelatnosti ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane u tjednu, istaknuli su iz HOK-a.

Stoga je današnja odluka Vlade od velike važnosti za cvjećare i sve povezane djelatnosti jer mnogi od njih baziraju svoju proizvodnju i poslovanje upravo u odnosu na ovaj blagdan, kazala je predsjednica Sekcije cvjećara HOK-a Edita Merćep.

"Nemogućnost rada na blagdan Svih svetih bi bio nenadoknadiv na nas, za nemali broj nas i kraj poslovanja. Odluka na ovoj razini stavlja sve hrvatske cvjećare u isti položaj u kojem ne ovise o reakciji svojih jedinica lokalne samouprave i mogu planirati svoj rad, osobito je važno da se ova odluka odnosi i na prodavaonice, a ne samo na vanjsku prodaju", istaknula je Merćep.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil ja kazao kako je Vlada još jednom pokazala da je partner hrvatskih obrtnika i da ima sluha za njihove probleme, kao i u slučaju posljednjeg nastavka mjera ograničenja cijena energije za obrtništvo.

"U otvorenom dijalogu u velikom broju resora razgovaramo o problemima hrvatskih obrtnika i pronalazimo rješenja", istaknuo je te dodao kako će i u narednom razdoblju uputiti prijedloge unapređenja Zakona o trgovini, a u cilju zaštite domaćeg obrtništva i nastavka pozitivnog trenda rasta.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...