Obavijesti

News

Komentari 88

'Homofobija je veći problem od dozvole za brak gay parovima'

'Homofobija je veći problem od dozvole za brak gay parovima'
3

Ministrica Mirela Holy u emisiji 'Otvoreno' rekla je da su ljudska prava ljudska prava i da nema nikakve razlike između diskriminacije vjerskih i seksualnih manjina

VIDEO

U emisiji Otvoreno na HRT-u gosti u studiju su raspravljali su o najavljenoj legalizaciji istospolnih brakova. Vlada Zorana Milanovića za početak planira uvođenje registriranog partnerstva koje je, kako je sam premijer rekao, malo viši standard nego što trenutno postoji u Hrvatskoj. 

Ministrica Mirela Holy brani premijerov stav. Objasnila je da je poboljšavanje zaštite prava istospolnih parova u Hrvatskoj bilo dio Plana 21. Iako neki u koaliciji imaju i liberalnije stavove, prevagnula je ideja o istospolnom partnerstvu.

Teolog Adalbert Rebić rekao je kako homoseksualni brakovi u religiji nisu pozitivna pojava. Dodao je da se takvo ponašanje u nekim religijama i kažnjavalo. Ipak, stav crkve je da prema homoseksualnim ljudima treba imati razumijevanja.  Priznao je da je homofob i da kao katolik homoseksualnost ne može prihvatiti kao normalnu pojavu. Ona je za njega protuprirodna. No, rekao je da se čovjeka ne smije progoniti ako se opredjeljuje za homoseksualizam. 

- Za nas je Biblija sveta knjiga, a na prvoj stranici stoji da je Bog čovjeka stvorio kao muško i žensko, rekao je.

Novinaru Draženu Ilinčiću ne sviđa se što se u sredinama poput naše vode sofisticirane rasprave o gay brakovima, a na terenu vlada strašna homofobija koja je iz godine u godinu sve gora. Smatra da je ključna karika obrazovanje i ako se djecu od malih nogu uči da ne smiju pogrdno koristiti riječ peder oni će to i naučiti. 

- Homofobija je veći problem nego to hoće li gay parovi imati pravo na brak, tvrdi Ilinčić. I Holy je dodala da se trebamo boriti protiv homofobije, ali po njenom mišljenju upravo ovakvi zakoni pozitivno utječu na suzbijanje homofobije. 

Ministrica Holy dodala je i da su ljudska prava ljudska prava i da nema nikakve razlike između diskriminacije vjerskih i seksualnih manjina. 

- Budućnost je da se jednog dana omogući usvajanje djece istospolnim parovima, ali trenutno moramo biti svjesni činjenice da živimo u konzervativnom društvu, rekla je ministrica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C