Obavijesti

News

Komentari 2

Hong Kong nakon prosvjeda suspendira zakon o izručenju

Hong Kong nakon prosvjeda suspendira zakon o izručenju
5

Zakon o izručenju koji se odnosi na 7 milijuna stanovnika Hong Konga te na strane i kineske državljane u gradu, mnogi su vidjeli kao prijetnju vladavini prava u bivšoj britanskoj koloniji

VIDEO

Šefica vlade Hong Konga Carrie Lam u subotu je odgodila na neodređeno vrijeme predloženi zakon koji bi omogućio izručenje osumnjičenih stanovnika Hong Konga Kini, što je iznenadni potez nakon raširenog nezadovoljstva i velikih nasilnih prosvjeda u azijskom financijskom središtu.

Zakon o izručenju koji se odnosi na 7 milijuna stanovnika Hong Konga te na strane i kineske državljane u gradu, mnogi su vidjeli kao prijetnju vladavini prava u bivšoj britanskoj koloniji.

Protesters demonstrate against a proposed extradition bill in Hong Kong

Prema organizatorima je oko milijun ljudi prosvjedovalo protiv zakona na ulicama Hong Konga prošle nedjelje.

Prosvjedi su nastavljeni tijekom tjedna, a policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima, zbog čega su nastali veliki nemiri u gradu, a Lam se suočila s velikim pritiskom.

"Nakon ponovljenih internih razmatranja, tijekom posljednja dva dana, objavljujem da je vlada odlučila suspendirati zakonodavni amandman, ponovno pokrenuti komunikaciju sa svim sektorima društva, raditi više na objašnjenju i slušati različite društvene poglede", rekla je Lam na novinskoj konferenciji.

Hong Kong Chief Executive Carrie Lam attends a news conference in Hong Kong

Dodala je kako ne postoji krajnji rok što znači da je suspendirala proces na neodređeno vrijeme.

Rascjep kod pristaša zakona nastupio je u petak kada je nekoliko propekinških političara i viših savjetnika Lam kazalo da diskusija o zakonu treba biti odgođena.

Zbog zakona o izručenju neki su hongkonški tajkuni počeli prebacivati svoje bogatstvo u inozemstvo, navode financijski savjetnici, bankari i pravnici upoznati s detaljima.

Michael Tien, zastupnik u hongkonškom parlamentu i u kineskom nacionalnom parlamentu, rekao je da potpuno povlačenje zakona nije moguće.

"Središnja vlada podupire amandman tako da mislim da bi povlačenje poslalo političku poruku da je središnja vlada u krivu. To se ne može dogoditi uz načelo 'jedna zemlja, dva sustava'", rekao je za Reuters referirajući se na model, prema kojemu Hong Kong uživa poluautonomni položaj.

Protest to demand authorities scrap a proposed extradition bill with China, in Hong Kong

Organizatori prosvjeda planiraju novu prosvjednu šetnju u nedjelju.

Zahtijevat će potpuno povlačenje zakona i odgovornost policije zbog načina na koji su reagirali na prosvjede.

Hong Kong je 1997. prestao biti britanski posjed, a po dogovoru o jednoj zemlji i dva sustava Hong Kongu bi trebala biti garantirana posebna autonomija, uključujući slobodu okupljanja, slobodu medija i neovisno sudstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca