Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Horvat: Investitore zanima 3. maj, ne i pulsko brodogradilište

Svi oni moraju najprije napraviti dubinsko snimanje Uljanik grupe kako bi mogli donijeti svoje poslovne odluke i dati obvezujuće ponude, istaknuo je ministar Horvat

Å ibenik: Dolazak uzvanika na konferecniju "Dani regionalnog razvoja i EU fondova"
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20 komentara

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da će Danko Končar kao strateški partner Uljanika svoju ozbiljnost dokazati kad pokaže spremnost za dokapitalizaciju tvrtke, a kazao je i da se vode razgovori s drugim investitorima, koji su načelno više zainteresirani za 3. maj, ali ne i za pulsko brodogradilište.

 Nel Pavletic/PIXSELL KATASTROFA '3. maju' otkazali četiri broda: Proračun gubi 100 milijuna €!

Horvat je u intervjuu za subotnji Jutarnji list rekao da će Končar, kao strateški partner koji je odabran od Uprave Uljanik grupe i potvrđen od strane Nadzornog odbora, svoju ozbiljnost dokazati u trenutku kada, nakon prihvaćanja programa restrukturiranja, pokaže spremnost dokapitalizacije kroz predviđenu uplatu od 200 milijuna eura.

 "Na taj bi način, zajedno s državom, osigurao likvidnost brodogradilištima Uljanik i 3. maj. No, sve su opcije otvorene. Ne pojavi li se Kermas energija kao ozbiljni strateški partner i ne dokaže li svoju spremnost gotovinskom uplatom, na Upravi je, a i svima nama, da reizborom strateškog partnera osiguramo modele financiranja kojima će se prioritetno završiti brodovi koji su započeti a koji se trenutno nalaze na navozu, a nakon toga da se osigura i dugoročno financiranje brodova koji se trenutno nalaze u knjizi narudžbi", kazao je Horvat.

Predsjednik Å¡trajkaskog odbora Uljanika i sindikalni povjerenik Sindikata Istre STANJE U ULJANIKU Šverko: Ako ne isplate plaće za rujan radnici će opet u štrajk

Kazao je i da se vode vode ozbiljni razgovori s investitorima iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Nizozemske, Italije, a ovoga se tjedna održao sastanak i s investitorima iz Ukrajine. 

"Svi su oni načelno više zainteresirani za 3. maj, a ne i za pulsko brodogradilište. No, svi oni moraju najprije napraviti dubinsko snimanje Uljanik grupe kako bi mogli donijeti svoje poslovne odluke i dati obvezujuće ponude", istaknuo je Horvat. 

Na upit o isplati plaće za rujan u Uljanik grupi, Horvat je odgovorio da država ovoga puta neće moći pomoći. 

"Razgovarali smo s komercijalnim bankama u kojima Uljanik ima depozite koje bi se eventualno moglo 'osloboditi', ali one se tome protive jer bi time državno jamstvo za te kredite naraslo s 80 na 100 posto, a to bi se onda moglo protumačiti kao neregularna državna potpora, što je protivno pravilima EK", kazao je.

Zbog blokiranih računa postoji opasnost od stečaja nekih tvrtki iz Uljanik grupe. 

Zagreb: Vlada sjednicu počela raspravom o prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaÅ¡titi PREMIJER PLENKOVIĆ: 'Ne znam kako osigurati plaće radnicima Uljanika kao ranije'

"23. listopada proći će točno 60 dana od početka blokade u brodogradilištu 3. maj te ako Uprava ne pronađe način da deblokira račun, a blokada trenutno iznosi oko 35 milijuna kuna, silom zakona morat će se pokrenuti stečaj", napominje Horvat.

Dodaje da nije za opciju stečaja i da će nastojati da se nastavi proces proizvodnje do usvajanja programa restrukturiranja ili dolaska novih strateških partnera.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message