Obavijesti

News

Komentari 24

'Vlada će naći rješenje za plaće radnicima Uljanika i 3. maja'

'Vlada će naći rješenje za plaće radnicima Uljanika i 3. maja'
1

Ministar gospodarstva Darko Horvat komentirao je situaciju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj i konstatirao da će morati poslovati na tržišnim osnovama

VIDEO

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak je izjavio kako je dosadašnjem načinu poslovanja u Uljaniku i 3. maju došao kraj i da će se morati poslovati na drugačiji način, odnosno na tržišnim osnovama.

- Cijelo vrijeme zagovaram da je ovakvom modalitetu ugovaranja, ali i financiranja izgradnje brodova i u Puli i u Rijeci došao kraj. Morat će se raditi na drugačiji način - rekao je Horvat ispred Vladina sjedišta na Markovu trgu.

Na pitanje je li vjerojatnije da Europska komisija prihvati plan restrukturiranja ili je izgledniji stečaj, rekao je da Uljanik grupa ima Upravu, Nadzorni odbor i Skupštinu te da njihove odluke Vlada neće komentirati.

'No', dodao je, 'u trenutku kad tog sinkronizma više ne bude, Vlada će morati uzeti stvar u svoje ruke i onda Vlada donosi odluke'.

Podsjetio je da u planu restrukturiranja koji je poslan u Bruxelles, Europske komisija vidi prevelik doprinos Vlade i postavlja pitanje je li strateški parter to spreman pratiti.

'Nije nemoguće promijeniti strateškog partnera'

- EK vjeruje Vladi, ali postavlja pitanje glede kvalitete strateškog partnera - rekao je Horvat.

Na pitanje postoji li opcija ulaska nekog drugog strateškog partnera u Uljanik, s obzirom na oprečne izjave koje su davali on i premijer Plenković, odgovorio je da su informacije koje on i premijer daju u javnost sinkronizirane i imaju isti cilj.

- Ja sam od prvog dana govorio da nije nemoguće promijeniti strateškog partnera u trenutku kada shvatimo da on nije potencijalni pravi strateški partner, ili, riječima Europske komisije, ne dokažemo da on može financijski pratiti ovakav modalitet restrukturiranja. Tada bi se tog strateškog partnera moralo zamijeniti - rekao je Horvat.

Dodao je da su i on i premijer u svojim istupima govorili da se paralelno s analizom plana restrukturiranja, radi na pronalasku novih strateških partnera.

Pokušat će zaustaviti otkazivanja narudžbi

- I ja i premijer smo vam jasno rekli da u ovom trenutku razgovaramo s onima koji su u svjetskoj brodograđevnoj industriji relevantni faktor. To su u ovom trenutku Nijemci, Kinezi, Koreanci. Da, razgovara se s njima i razgovarat ćemo tako dugo dok ne nađemo modalitet kako oba brodogradilišta - i pulsko i riječko, dovesti u situaciju da funkcioniraju na tržišnim osnovama - rekao je Horvat.

Najavio je i razgovore s naručiteljima brodova iz Norveške i Kanade.

- Probat ćemo stati na loptu i, usudio bih se reći, pokušati zaustaviti otkazivanje dijela brodova koji su u nekoj od faza gotovosti, a paralelno s time razgovaramo s onima koji u ovome trenutku brodove grade na drugačiji način - rekao je Horvat.

'Nemamo namjeru nalaziti novac da bi deblokirali račune'

"Mi ćemo naći modalitet da bez obzira na blokirane račune isplatimo radnicima plaću za osmi mjesec", kazao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora o bespovratnim EU sredstvima koji su poduzetnicima odobreni u sklopu triju natječaja.

Kada sam obećavao zajedno s premijerom da će plaća biti isplaćena za sedmi mjesec i tada je bilo blokiranih računa, kazao je ministar napominjući kako su računi blokirani i danas, zbog nemogućnosti da trgovačka društva unutar Uljanik grupe servisiraju svoje narudžbe.

"Mi ne pripremamo ni ne razgovaramo, a niti imamo namjeru pronalaziti novac da bi se ti računi deblokirali. U ovom trenutku nalazimo novac, odnosno osigurali smo novac kroz HPB na način da se osiguraju sredstva samo i isključivo za isplatu plaća", rekao je.

Na novinarski upit sprema li se za sljedeće situacije kada bi opet moglo zatrebati novca te hoće li država "uskakati", Horvat je rekao kako je u Uljaniku neizvjesno od jeseni prošle godine, od trenutka kada je tamošnja Uprava zahtijevala pomoć države i na stol stavila informaciju da je Uljanik Grupa u poteškoćama.

Od studenog prošle godine država svojim angažmanom spašava Uljanik i 3. maj, kazao je Horvat te podsjetio da je odlukom Vlade dano jamstvo i da je na temelju toga jamstva u prvom mjesecu ove godine ishođen kredit od 96 milijuna eura kojim se Uljanik i 3. maj "drži na životu" do danas.

"Na žalost, ta su sredstva potrošena, a adekvatni program restrukturiranja, a bojim se možda čak i adekvatni strateški partner, nisu pronađeni", istaknuo je.

Dodao je da Vlada, od trenutka kad je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager ocijenila da je participacija države u predloženom programu restrukturiranja Uljanika prevelika te istaknula skepsu da potencijalni strateški partner uopće ima financijsku moć biti državi potpora u restrukturiranju, počela razmišljati na drugačiji način te se uključila u pronalaženje strateških partnera s ozbiljnom namjerom opstojnosti brodogradnje i u Puli i u Rijeci.

Ti bi partneri po njegovim riječima trebali pomoći da se na tim lokacijama grade brodovi drugačijom filozofijom i metodologijom naručivanja i koji će producirati određenu zaradu.

Dodao je da je brodogradnja svugdje u svijetu na određeni način subvencionirana, ali da se modalitet subvencioniranja mora unaprijed znati, biti prepoznatljiv i poznat te takve subvencije mora odobriti Europska komisija.

Na novinarski upit jesu li Danko Končar i Kermas energija definitivno "otpali", Horvat je odgovorio kako on to nikada nije rekao.

"Ja ga nisam niti izabrao, a neću biti ni taj koji će tvrditi da je on otpao ili će biti stvarni i pravi strateški partner. On će to dokazati onoga trenutka kada bude spreman svoj dio participacije u planu restrukturiranja staviti na stol i dokazati da može pratiti proces restrukturiranja", kazao je.

Upitan radi li Vlada na popravljanju programa restrukturiranja ili to radi Uprava Uljanika, kazao je kako je vrlo indikativno iz tjedna u tjedan mijenjanje mišljenja lokalne samouprave u Puli i Rijeci, koja u jednom trenutku na navozima želi brodogradnju, a u drugom ne.

"Moramo podvući crtu i dobiti jasan stav strateškog partnera i lokalne samouprave: ako se prostorni plan neće ili ne želi mijenjati, da li ovaj strateški partner i dalje u kompenzacijskim mjerama predviđa određene nekretninske aktivnosti na tom prostoru i hoće na takav način ući i pratiti restrukturiranje ili je ta priča za njega u ovom trenutku neprihvatljiva, jer lokalna uprava ne želi promijenti planove da bi se na tom lokalitetu nešto gradilo", kazao je Horvat.

Na ponovni novinarski upit radi li Vlada na reprogramu restrukturiranja zajedno s Upravom Uljanika, Horvat je ponovio da je u trenutku kada je Vlada izdala jamstva i banke dale kredit, Uprava s postojećim konzultantima i odabranim strateškim partnerom napravila model restrukturiranja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH