Obavijesti

News

Komentari 232

Tomi Horvatinčiću je sudac odredio 48-satno zadržavanje

Tomi Horvatinčiću je sudac odredio 48-satno zadržavanje
25

Istražni sudac je saslušao Horvatinčića. Branio se, kaže njegov odvjetnik, tako što je tvrdio da je otkazao upravljački sustav broda. Rekao je da mu je žao

VIDEO

Tomislava Horvatinčića su u 17.02 sati u policijskoj Škodi bez oznaka doveli u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku. Sjedio je na zadnjem sjedištu i bio je mrk, a na krilu je imao neseser. Nekoliko minuta prije nego što su Horvatinčića dovezli, pred Sud su stigla četiri policajca koji su osiguravali nesmetani prolaz. 

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić od 17.30 do 19 sati ispitivao je Tomislava Horvatinčića. Nakon što ga je ispitao, sudac Ivić mu je na prijedlog Državnog ovjetništva odredio 48-satno zadržavanje, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

- Uhićeni je koristio zakonsko pravo da ne iskazuje, odnosno branio se šutnjom. Protiv uhićenika je određeno zadržavanje od 48 sati, u kojem roku DORH može podnijeti istražni zahtjev i predložiti određivanje pritvora - rekao je Branko Ivić. Tomislav Horvatinčić je istražnom sucu priveden s kaznenom prijavom zbog izazivanja prometne nesreće na moru sa smrtnom posljedicom. Radi se težoj kvalifikaciji tog kaznenog djela, koja uključuje neizravnu namjeru, za što je zapriječena zatvorska kazna u trajanju do deset godina. Horvatinčića na šibenskom sudu temeljem potpisane punomoći zastupa Branko Baica, isti odvjetnik koji po službenoj dužnosti zastupa Dragana Paravinju, koji je u istom pritvoru zbog istrage pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne Drnišanke Antonije Bilić.

- Želim vam prenijeti ono što je gospodin Horvatinčić htio poručiti, da mu je izuzetno žao zbog svega što se dogodilo, da će on, osobno i sa strane Grupe, poduzeti sve da umanji posljedice ove strašne nesreće. U tom su pravcu već poduzeti koraci, te je ostvaren kontak s obitelji i Veleposlanstvom - rekao je Baica. Odvjetnik je rekao da se Horvatinčić branio u skladu s dosadašnjim očitovanjima, s onim što je već objavljeno u njegovom priopćenju. U priopćenju, podsjetimo, Horvatinčić tvrdi kako je otkazao upravljački sustav broda. 

Po radarskim snimkama će rekonstruirati položaj brodova 

Ispitivanje Horvatinčića, koje je za 10 sati bilo zakazano u Lučkoj kapetaniji Šibenik, odgođeno je jer je osumnjičenik zadržan u policijskoj postaji. Kako je izvijestio inspektor Lučke kapetanije Boris Seljanovski, s Horvatinčićevog broda su uzeti navigacijski uređaji koji bilježe položaj, brzinu i vrijeme te autopilot kojeg će vještačiti zajedno s proizvođačem. Također, postoje i radarske snimke po kojima će rekonstruirati položaj brodova i brzinu u trenutku sudaru. 

Seljanovski je rekao kako su do sada utvrdili da je Horvatinčić vozio brzinom od 20-ak nautičkih milja i to u pojasu od 300 metara od obale otočića gdje je dozvoljena brzina pet milja. Lučka kapetanija i Istražno povjerenstvo koje je imenovao ministar Božidar Kalmeta, Horvatinčića će najvjerojatnije ispitati u četvrtak, kaže Seljanovski.

Nešto prije podneva istražno povjerenstvo brodom je otišlo na mjesto nesreće. U marini Kremik, kraj Primoštena, obavljali su očevid na brodovima koji su sudjelovali u sudaru.

Do mjesta nesreće prvi je došao njemački nautičari koji su pokušali pomoći. Oni su usidrili razbijenu talijansku jedrilicu, čime su je spasili od potonuća. Seljanovski jer najavio kako će ih danas saslušati. 

Netko od posade jahte "Santa Marina" (op.a. Horvatinčić ili njegova djevojka) je preko prijatelja obavijestio policiji o sudaru.

Horvatinčić tvrdi da mu je otkazao upravljački sustav te da nesreću nije mogao spriječiti, ali da je "svim snagama pokušao upozoriti osobe s jedrilice". Kapetan duge plovidbe Gordan Baraka kaže da je takvo opravdanje besmisleno.

- Automatski pilot u pomorstvu služi da bi se navigacija obavljala automatski, a danas ga ima većina jahta čak i brodica od desetak metara. To je, dakle, uređaj koji služi pomorcima za navigaciju, ali to ne znači da zapovjednik broda ne mora biti na mostu i da može otići kada ga uključi. To je samo jedan uređaj koji naprosto poboljšava sigurnost u navigaciji i uz to služi da čovjek ne mora držati kormilo u rukama cijelo vrijeme. Polaznike uvijek učimo da su oni ti koji odlučuju, na njima je odgovornost upravljanja brodom, a autopilot je samo uređaj koji im pomaže - rekao je Baraka iz pomorskog učilišta Adria Mar iz Šibenika, gdje se obučavaju voditelji brodica i skiperi turističkih brodova

Može dobiti i do deset godina zatvora

Zagrebački poduzetnik bi za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom mogao biti osuđen od jedne do deset godina zatvora. Kazna za nenamjerno izazvanu nesreću sa smrtnom posljedicom je od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ne zna se hoće li ga i za koje kazneno djelo prijaviti.

Sestra i djeca u šoku: "Ne znamo što nam je činiti"

U nesreći su poginuli Francesco Salpietro (64) i Mariella Patella (61), bračni par iz Padove, inače dugogodišnji primoštenski gosti. U trenutku nesreće vjerojatno su sjedili na krmi, u kokpitu jedrilice i gliser je pramcem direktno naletio na njih.

- Velika, velika tragedija - jedva je za Večernji list prozborila Graziella Patella, sestra poginule Marielle. Djecu bračnog para, 22-godišnju Gaiju i njezinog brata Frederica (26) tragična vijest zatekla je u njihovoj kući u Padovi. Studentica Gaia, njen dečko i Federico čuli su za nesreću na moru u Hrvatskoj te su krenuli više informacija tražiti na internetu. Nakon poziva iz talijanskog konzulata u Splitu, ono što se prvo činilo kao noćna mora, postala je surova stvarnost, piše talijanski list Corriere del Veneto.

- Ne znam što mi je činiti. Sve znamo što se dogodilo i u šoku smo. Ne možemo uopće razmišljati - kazala je Graziella. Obitelj događaje u Hrvatskoj prati iz talijanskih medija koji su ozlijede poginulih, a radi se uglavnom o ozljedama glave, opisali do u detalje. Jedrilica koju su supružnici koristili u Hrvatskoj nije njihova, već pripada muškarcu iz Ravenne. 

Inače, Francesco Salpietro bio je inženjer koji je iza sebe ostavio niz tehničkih inovacija i izuma, a njegova supruga Mariella bila je liječnica - dijabetologija. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova prati istragu o nesreći.

Kalmeta izrazio sućut Talijanima zbog nesreće

"Ministar Božidar Kalmeta uputio je iskrene izraze sućuti talijanskom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj, Njegovoj Ekselenciji Alessandru Pignatti Morano Di Custozi, uz molbu da izraze sućuti prenese i obiteljima poginulih s kojima, ističe, dijeli tugu i bol", stoji u priopćenju poslanom iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Talijanski mediji: Horvatinčić se pokušava opravdati

Corriere della Sera prenosi kako je Tomislav Horvatinčić (63) čest gost  “u hrvatskim časopisima koji prate tračeve zbog njegovih poduzetničkih i ljubavnih avantura”. Iznosi se kako je događaj u priopćenju glasilima opisao osobno “hrvatski biznismen uvijek slikan u pratnji lijepih djevojaka”. Horvatinčić, “građevinski poduzetnik protiv kojeg se prosvjedovalo u Zagrebu zbog ekspeditivnog načina na koji je dobivao građevinske dozvole”, izražava žaljenje i želi se opravdati za nesreću, piše list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...