Obavijesti

News

Komentari 26

Hrebak o promjenama u Vladi: Ako u fokusu nisu problemi svih građana, potreban je 'reset'

Hrebak o promjenama u Vladi: Ako u fokusu nisu problemi svih građana, potreban je 'reset'

Evidentno je da proces obnove ide presporo i da na toj poziciji treba netko i sa stručnim referencama i poznavanjem sustava, ali i s ozbiljnim političkim legitimitetom, kaže o odbijanju HNS-ova Čuraja za ministra

VIDEO

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak jučer nije sa svoja dva zastupnika htio podržati HNS-ova Stjepana Čuraja za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i imovine. I to mu je premijer Andrej Plenković zamjerio, ali Čuraj na kraju ipak nije izabran za ministra. O razlozima odluke i o tome napuštaju li koaliciju, te treba li šira rekonstrukcija Vlade, razgovarali smo s Hrebakom.

Zašto unatoč inzistiranju HDZ-a niste pristali da Stjepan Čuraj iz HNS-a bude ministar graditeljstva?

Evidentno je da proces obnove ide presporo i da na toj poziciji treba netko i sa stručnim referencama i poznavanjem sustava, ali i s ozbiljnim političkim legitimitetom. Jasno je tko treba u ovom trenutku preuzeti odgovornost za ozbiljno ubrzanje procesa obnove i povlačenja sredstava.  

Iz HDZ-a kažu da su htjeli napraviti ustupak liberalnim opcijama, ispadate li vi s odbijanjem nezahvalni? 

Ideja da će se osnaživanje nekakve centrističke, liberalne opcije raditi pod patronatom bilo lijeve, bilo desne političke opcije je oksimoron sam po sebi, uopće smiješno za komentirati. Sadašnje liberalne opcije su fragmentirane, to je istina i kao takve su minorne u ovom sustavu koji favorizira okrupnjavanje. Iako držim da bi bilo dobro da se liberalne opcije ujedine i da se formira jaka centralna opcija, to se može dogoditi samo ako centrističke opcije to same naprave i da ne budu niti “lijeve” niti “desne” nego opcija građanske, produktivne Hrvatske.  

Hoćete li zaista podržati bilo koga iz HDZ-a ili ćete ako ne budete zadovoljni kompetencijama opet biti protiv?

Hajde da prvo vidimo prijedlog, pa onda možemo komentirati. 

Što točno znači zaključak HSLS-a da su potrebna veća osvježenja u Vladi? Koji ministri bi po vama trebali biti zamijenjeni?

U ovom političkom trenutku s nizom izazova, od obnove, inflacije, energenata… da spomenem samo neke. Vlada i ministri moraju biti usredotočena na rješavanje tih problema s kojima se susreću naši građani. To je ključni posao Vlade. Ako to nije slučaj nego su druge teme u središtu, onda je potreban reset, osvježenje koji će vratiti težište na ono za što smo izabrani. I za to smo premijeru dali povjerenje da upravlja Vladom, a na njemu je da donese rezultat.  


Ostajete li u koaliciji i ako budu istrage protiv Aladrovića i Miloševića? Trebaju li oni u tom slučaju otići?

Kao što sam rekao – samo je jedan posao Vlade i to zahtijeva potpunu posvećenost rješavanju problema s kojima se svakodnevno moraju nositi građani. Jučer sam izjavio pa da ponovim: podržavamo premijera dokle god se adresiraju ključni problemi, a ekipu si bira sam. 

Jeste li iznevjerili premijera Andreja Plenkovića i koaliciju kako se može čuti u dijelu HDZ-a?

Premijeru Plenkoviću smo dali podršku, a odgovaramo građanima i nismo iznevjerili nikoga, dapače, radimo točno ono za što su nas izabrali. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"