News

Komentari 46

HRejting: HDZ-ova popularnost raste, neodlučnih birača manje

HRejting: HDZ-ova popularnost raste, neodlučnih birača manje

Bez obzira na to što je uhićen HDZ-ov župan zbog vožnje u pijanom stanju, uzrokovanja nesreće i pokušaja zataškavanja, događaj nije imao utjecaj na biračko tijelo

Superizborna godina, u kojoj nas očekuju parlamentarni, europski i predsjednički izbori, sve je bliže. Prema rezultatima ankete, koju provodi HRT, za 26,1% ispitanika HDZ je prvi izbor. Anketu su provodili u danima kada je glavni događaj u medijima bio uhićenje HDZ-ova župana, koji je vozeći u pijanom stanju prouzročio nesreću, a onda pokušao sve prikriti. Međutim, to nije imalo utjecaj na biračko tijelo, štoviše popularnost stranke raste (+0,35%).

Drugoplasirani SDP je 10% niže, sa svojih  15,8%. Broj neodlučnih birača pao je za 2,71%, što je pozitivan trend, međutim oni su sa svojih 15,4% treća politička snaga u zemlji te bi mogli odrediti relativnog izbornog pobjednika.

Treća po redu je stranka Možemo!, a sa svojih 9,8% jedina je opcija koje prelaze izborni prag u konstantnom padu (-0,95%). Njezino će novo izabrano vodstvo zato morati dobro promisliti što i kako dalje.

Most je sada na 9,3%, što znači da je od trećeplasiranog sada udaljen tek pola posto.

Rejting je najviše narastao još jednoj desnoj političkoj opciji, Domovinskom pokretu (+1,33%). Sa svojih 6,8% ujedno je i posljednji koji prelazi izborni prag.

Petpostotnom pragu se od preostalih stranaka iz ankete donekle približila samo stranka splitskoga gradonačelnika Puljka. Centar trenutačno raste (+0,38%) i sada je na 3,4%.

Nedavnim izbacivanjem zastupnika Hrelje iz HSU-a, stranka je izgubila status parlamentarne, kao i stranka pokojnog Milana Bandića, te Ključ Hrvatske. Kod birača gotovo isto kotiraju ove tri stranke bez saborskog mandata i onih 10 s mandatom.

Popularnost im je daleko ispod razine statističke pogreške naše ankete:

Radnička fronta s 1,6%; Fokus i HSS s 1,2%; Socijaldemokrate, trenutačno najbrojniji oporbeni klub zastupnika nastao raskolom SDP-ovog, zaokružilo bi 1,1% birača. Neparlamentarni Ključ Hrvatske i vladajući HNS imaju točno po 1%.
Još manje od toga - 0,9%, dobivaju IDS i Hrvatski suverenisti.