Ivan Špehar (75) došao je u Australiju 11. studenog 1965. godine. Sa svojim šogorom je stari supermarket pretvorio u mesnicu. Ona i dan danas postoji u Chester Hillu
Hrvat ostvario san u Australiji: Prodaje špek, šunke, kulen...
Ivan Špehar (75) došao je u Australiju 11. studenog 1965. godine i ostvario svoj australski san. Sa sobom je u novu domovinu donio samo jedno, svoje mesarske vještine. Vještinu je učio od 15 godine kao pomoćnik mesaru u Slavoniji. Dok je bio dijete meso je jeo samo dva puta godišnje.
U Australiji je upoznao svoju suprugu. Svoju prvu radnju je otvorio u Sydneyu 1972. godine. U jednom je trenutku skoro bankrotirao, a onda je sa svojim šogorom stari supermarket pretvorio u mesnicu. Ona i dan danas postoji u Chester Hillu. Poznata je pod imenom 'Ivans Butchery', a službeno se zove 'Ivans Small Goods'.
- Prva stvar koji primijetite kada uđete je miris – ta predivna aroma dimljenog i mariniranog mesa. Zatim, dugi red mariniranih i dimljenih šunki koje vise sa stropa, komadi špeka i kulena koji vise iznad mesarevog pulta. Sve ove delicije se rade iza trgovine, u maloj tvornici koja liči na labirint.
Svakog tjedna, 60 do 80 komada stoke i do 200 svinja se trančira, dimi, fermentira i stavlja u omote, da bi se pojavili kao deseci proizvoda, od jetrene kobasice, do suđuka, turskih ovčjih kobasica - rekao je Ivan australskim novinarima.
Ivan je također aktivan član hrvatske zajednice. Predsjednik je Hrvatskog kluba 'Sydney Punchbowl', piše CroExpess.