Obavijesti

News

Komentari 43

Hrvat s Oxforda objasnio kako su blizu cjepiva za korona virus

Hrvat s Oxforda objasnio kako su blizu cjepiva za korona virus
1

Ramadan je istaknuo da je njihovo cjepivo pokazalo izvrsne rezultate u ispitivanju na majmunima. Šest je majmuna inficirano velikom količinom ljudskog koronavirusa i nakon cjepiva su kroz 2, 3 tjedna bili zdravi

VIDEO

U svijetu se ubrzano traga za cjepivom protiv korona virusa koji je paralizirao svijet i globalnu ekonomiju te potpuno promijenio društvene odnose. Od gotovo 400 lijekova i cjepiva koja se trenutno testiraju, 5 ili 6 ih je pokazalo dobre rezultate i ušli su u fazu kliničkih ispitivanja na ljudima. Jedno, možda najperspektivnije istraživanje, dolazi s Oxforda. Tamo radi molekularni biolog Kristijan Ramadan.

POGLEDAJTE VIDEO: Bill Gates ulaže u cjepivo protiv Korone

Pokretanje videa...

01:32

Cijeli svijet zanima je li to napokon cjepivo koje će biti pouzdano i sigurno.

- Na to nitko ne može odgovoriti, cjepiva se razvijaju, rekao je Ramadan za HRT-ovu emisiju "Zajedno za zdravlje".

- Imamo oko 70 različitih grupa i cjepiva koja su blizu kliničkih istraživanja širom svijeta. Mi smo ponosni na naš univerzitet koji je došao do toga da je naše cjepivo pokazalo izvrsne rezultate u ispitivanju na majmunima. Šest je majmuna inficirano velikom količinom ljudskog koronavirusa i nakon cjepiva su kroz 2, 3 tjedna bili potpuno zdravi tj. nisu pokazivali nikakve simptome razvoja bolesti niti se u njima virus mogao razmnožiti. A u kontrolnoj grupi su se razvili simptomi Covida-19. To pokazuje da cjepivo namijenjeno ljudima radi i kod majmuna - objasnio je Ramadan.

Ramadan je postao prvi Hrvat profesor na oxfordskoj medicini
Ramadan je postao prvi Hrvat profesor na oxfordskoj medicini

Sekvenca između majmunskog i ljudskog genoma je vrlo slična.

- To bi značilo da će to cjepivo kod ljudi pokazati još bolji efekt. Sada je pitanje koliko će cjepivo biti štetno ili koliko će biti koristi. Kod svakog cjepiva je postulat da napravi manje štete a više koristi. Ovo cjepivo je značajno jer je grupa koja je razvila ovo cjepivo već imala uspjeha s prijašnjim razvojem cjepiva protiv MERS-a - rekao je.

Svemu tome je pridonio razvoj tehnologije.

- Do unazad desetak godina, dok se nije uz pomoć tehnologije razvila molekularna biologija, većinom su se cjepiva radila od virusa, živog virusa kojem bi se umanjila patogenost. Danas, uz nove tehnologije, više ne moramo koristiti virus već samo koristimo jedan genetski materijal tog virusa i ubacimo u drugi virus ili neki drugi vektor, nosioc tog virusa - objasnio je.

'Šišanje za 15 dana, a ako ćete pramenove - vidimo se u lipnju'
'Šišanje za 15 dana, a ako ćete pramenove - vidimo se u lipnju'

Tako da je cjepivo znanstvenika s Oxforda bazirano na toj novoj tehnologiji.

- To je patentirano u Oxfordu od direktora Adriana Hilla koji je dvadeset godina na tome radio. Njegova ideja je bila da razvije dobro cjepivo protiv malarije. U tome nije nikad upio, ali je iz tog neuspjeha došao uspjeha kada je razvio određenu tehnologiju koja se danas koristi za razvoj cjepiva protiv Covida-19 - rekao je.

- Znanje koje se akumuliralo kroz 20,30 godina pokazalo se u ovom trenutku esencijalno za razvoj ovog cjepiva - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C