News

Komentari 23

Hrvat u Istanbulu: 'Svakim satom je sve alarmantnije'

Hrvat u Istanbulu: 'Svakim satom je sve alarmantnije'

Ne bojimo se jer policija ne dozvoljava da se skupi veći broj ljudi. Svakih dvadeset minuta dolazi autobus i odvodi oko 50 prosvjednika. Stalno nešto viču ali se drže lokacija gdje su turisti.

Pristup glavnom trgu Taksim je blokiran kao i prilazne ulice. Broj policajaca je sve veći, a procjenjujem da ih je preko 2000. Guše svaki pokušaj prosvjeda. Stanje je svakim satom sve alarmantnije, rekao nam je uzbuđeno čitatelj koji se već nekoliko dana nalazi u Istanbulu na odmoru. Građani prosvjeduju od ponedjeljka kada je Tursko vrhovno izborno vijeće (YSK) poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula na kojima je pobijedio Ekrem Imamoglu i odredilo ponavljanje izbora 23. lipnja. Ekrem je kandidat glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP). 

Ponavljanje izbora tražila je stranka Pravde i razvoja (AKP) predsjednika Erdogana 16. travnja kada su podnijeli izvanredni prigovor na izbore zbog "nepravilnosti".  Iako je lokalno izborno vijeće uručilo Ekremu službeni mandat istanbulskog gradonačelnika dan nakon objave rezultata mandat će sada biti povučen. Oporba je popuštanje zahtjevu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nazvali znakom "diktature". 

Iako je Erdoganova stranka proglasila pobjedu diljem države na lokalnim izborima 1. ožujka, izgubila je politički ključne i psihološki važne utrke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu. To je najveći poraz Erdogana u 16 godina vladavine. Prvi put u 25 godina, turska prijestolnica i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobijedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću islamskih konzervativaca.

- Okupljaju se na glavnom trgu i drugim turističkim mjestima. Ne možemo procijeniti koliko je točno prosvjednika jer svakih dvadesetak minuta dolazi autobus koji odvede njih 50-tak. Ne bojimo se ostati jer policija ne dozvoljava da se skupi veći broj ljudi ali situacija nije ni malo ugodna - rekao nam je čitatelj. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

 

 

Najčitaniji članci