News

Komentari 35

Hrvate iz Wuhana evakuirat će Francuzi, morat će u karantenu

Hrvate iz Wuhana evakuirat će Francuzi, morat će u karantenu

Naime, upravo je na zahtjev Francuske aktiviran je Mehanizam civilne zaštite EU te je organiziran zračni most za evakuaciju građana EU iz tog kineskog grada

Četvero hrvatskih državljana, bračni par i dvije studentice, koliko ih trenutno boravi u Wuhanu, kineskom gradu iz kojeg je krenula zaraza i koji je pretvoren u veliku karantenu, želi se vratiti natrag u Hrvatsku. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) potvrdilo je za Jutarnji list da s Veleposlanstvom RH u Pekingu nastavljaju poduzimati sve aktivnosti u suradnji s europskim partnerima kako bi se njih četvero što prije vratili u Hrvatsku. 

Vili Beroš, novi ministar zdravstva, rekao je za 24sata da je u tijeku koordinacija s MVEP-om oko evakuacije hrvatskih državljana. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kako piše Jutarnji, MVEP će organizirati put s Francuzima koji su zaduženi za povratak državljana EU, a osiguran je i zračni most za evakuaciju. U utorak je poletio prvi avion s 250 francuskih državljana. Kad bi se hrvatski državljani mogli vratiti zasad nije poznato, ali će, kao i ostali državljani EU, prvo provesti 14 dana u karanteni u Francuskoj. 

Naime, upravo je na zahtjev Francuske aktiviran je Mehanizam civilne zaštite EU te je organiziran zračni most za evakuaciju građana EU iz tog kineskog grada. Danas je prema Wuhanu poletio prvi avion kojim će se evakuirati 250 francuskih državljana, a do kraja tjedna bi trebao poletjeti drugi avion za još 100 EU građana. Osim EU, svoje građane iz Wuhana evakuiraju i Sjedinjene Američke Države koje su objavile da će evakuirati i EU državljane svojim avionima.

Iz MVEP-a su rekli kako je hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu u kontaktu s ostalim hrvatskih državljana, kojih je oko 300, te da im stoji na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu. 

Najčitaniji članci