Obavijesti

News

Komentari 142

Sud pustio Hrvate, imaju 48 sati da napuste zemlju. Zambijska vlada tražila obustavu slučaja

Sud pustio Hrvate, imaju 48 sati da napuste zemlju. Zambijska vlada tražila obustavu slučaja

Zambijska novinarka za 24sata otkriva što se događalo u sudnici.

VIDEO

Kako doznajemo od zambijske novinarke koja prati slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji sud je donio odluku o njihovom otpuštanju.

- Zambijska vlada prekinula je slučaj u kojem je osam Hrvata optuženo za pokušaj trgovine djecom nakon što su ih posvojili iz Demokratske Republike Kongo (DRC). Državni odvjetnik Mahape Libakeni podnio je zahtjev sudu da se ovaj slučaj obustavi, te je izjavio da se predmet nastavlja u skladu s odjeljkom 88(a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 zakona Zambije. Sudac Dominic Makalicha koji je odobrio ovaj zahtjev državnog odvjetnika za obustavom slučaja, prilikom donošenja svoje presude upozorio je da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu - ispričala je zambijska novinarka za 24sata.

- Predmet se prekida. Čuo sam što je rečeno. Dobio sam upute, stoga se predmet obustavlja. Međutim, podsjećam da se ne radi o oslobađajućoj presudi, već o oslobađanju -  rekao je sudac Makalicha.

Imaju 48 sati da napuste zemlju

- Odvjetnici koji zastupaju osmero Hrvata nisu se protivili zahtjevu državnog odvjetnika koji je tražio da se slučaj obustavi - rekla nam je novinarka. 

 Hina iz diplomatskih izvora doznaje da oni u roku od 48 sati moraju napustiti zemlju.

Podsjetimo, jutros se nastavilo suđenje Hrvatima koji su 7. prosinca uhićeni u zambijskoj zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje u krijumčarenje ljudima. Trebalo je početi u 8 sati po našem vremenu, no suđenje je kasnilo.

Oni su 48 dana proveli u zambijskom pritvoru, nakon što su ih uhitili u trenu kad su s posvojenom djecom krenuli prema Hrvatskoj.

Sudac ih je pustio da se brane sa slobode nakon što su platili jamčevinu u iznosu od 1000 dolara, a dodatno su morali platiti produljenje vize i regulaciju boravišta. Za ovaj tjedan su im najavljena dva ročišta, jedno danas, a drugo 10. veljače.

Njihova je sudbina u rukama dvojice odvjetnika. O njima ovisi koliko će dobro pripremiti obranu i uvjeriti sud u ono što obitelji uhićenih tvrde - da njihova djeca, braća i sestre nisu nikakvi krijumčari ljudima nego kako su, u želji da prošire svoju obitelj te pruže dom djeci iz sirotišta, odlučili posvojiti mališane iz DR Konga na isti način kao što su to učinili mnogi hrvatski parovi prije njih.

Odvjetnici Hrvata

Odvjetnika Kelvina Silwimbu dodijelio je sud po službenoj dužnosti, a Gideona Kalandanyu angažirale su obitelji uhićenih. On je stariji i mnogo iskusniji odvjetnik od Silwimbe. Obitelji uhićenih angažirale su ga nakon što su dobile listu od Ministarstva vanjskih i europskih poslova s imenima odvjetnika u Zambiji koji bi mogli pomoći našim državljanima da dokažu svoju nevinost u ovom mučnom i ni za koga laganom slučaju.

Gideon Kalandanya radi kao partner u odvjetničkom društvu GM Legal od 2014. godine u gradu Kitwe, a Silwimba je mlađi odvjetnik koji je lani primljen u odvjetničku komoru Zambije.

Dokumentaciju koju su hrvatski državljani dobili od suda iz DR Konga predali su hrvatskim sudovima, koji su potom donijeli odluku da je posvajanje djece legalno te su ona dobila hrvatsko državljanstvo i sve ostale hrvatske dokumente.

U zatvoru proveli 48 dana

Podsjetimo kako im je sud zabranio da napuštaju Ndolu, oduzeli su im putovnice te im nisu vratili ni mobitele. Smjestili su ih sve zajedno, moraju se javljati na policiju svakih osam dana. Posve su isključeni od svijeta već gotovo dva mjeseca, a nisu imali čak ni osnovno pravo na prvi poziv, koje imaju zatvorenici u prva 24 sata od pritvaranja.

U zambijskom zatvoru Kansenshi u gradu Ndoli - u kojemu nisu imali ni krevete, spavali su na dekama koje su stavili na pod, okruženi žoharima i stjenicama - proveli su 48 dana. Iako im je sudac odobrio puštanje da se brane sa slobode, nakon toga su ipak još dva tjedna ostali u zatvoru jer su imigracijske službe tražile da reguliraju svoj boravak u Zambiji, da produlje vize i srede boravište.

Njihove obitelji u Hrvatskoj zabrinute su za njihovo zdravstveno stanje jer trpe agoniju koja traje već dva mjeseca. Ono što ih najviše brine je što je s djecom, za koju je samo poznato da se nalaze u strogo čuvanim uvjetima i nitko od hrvatskih vlasti ne može do njih, a riječ je o djeci koja su hrvatski državljani s obzirom na to da su hrvatski sudovi potvrdili legalizaciju posvajanja djece iz DR Kongo nakon što su dobili dokumentaciju s tamošnjeg suda da im se odobrava posvajanje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...