Obavijesti

News

Komentari 475

Hrvati će se procijepiti cjepivom Pfizera, AstraZenece i Moderne

Hrvati će se procijepiti cjepivom Pfizera, AstraZenece i Moderne
3

Europska komisija je vrlo brzo nakon “blagoslova” Europske agencije za lijekove u četvrtak odobrila Modernino, drugo zasad cjepivo na EU tržištu, pa je dostupno još 160 milijuna doza

VIDEO

Jednako kao i Pfizerovo cjepivo, i Modernino se temelji na mRNK tehnologiji, odnosno “glasničkom RNK”. Riječ je o tehnologiji koja je javnosti dosad bila nepoznata, ali znanost na njoj radi već deset godina i uspjela ju je upotrijebiti za ovo cjepivo, protiv COVID-19. U njemu nema virusa, nego stanice osobe koja cjepivo primi pročitaju genetske upute iz cjepiva i stvaraju bjelančevinu kakvu virus inače upotrebljava za ulazak u stanice i izazivanje bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Milanović cijepio se protiv Covida-19

Pokretanje videa...

Predsjednik Milanović 02:29

Naš imunosni sustav zatim tu bjelančevinu tretira kao stranu, stvarajući prirodnu obranu protiv nje - antitijela i T-stanice. mRNK ne ulazi u jezgru naših stanica i ne može izazvati mutacije koje bi dugoročno mogle dovesti do nekih poremećaja, odnosno bolesti. S druge strane, virus to može. Dugogodišnji boravak virusa u tijelu, poput HPV-a ili hepatitisa C, može uzrokovati kancerogena oboljenja, dok se i za korona virus još ne zna što sve našem tijelu može dugoročno učiniti. Iako će COVID mnogi, velika većina, preboljeti bez težih posljedica, u određenim slučajevima on može uzrokovati teške simptome i smrt. Jednako tako, stvoriti može jake upalne reakcije koje će pogoršati određene, postojeće bolesti kod čovjeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaki dan pojedemo RNK iz hrane 

Mnogi su se, paradoksalno, više počeli bojati cjepiva nego virusa, iako će bolest kod određenog broja ljudi biti puno teža nego nuspojave virusa. Pritom nitko ne može znati kako će COVID preboljeti, jer to ovisi o nizu faktora, pa tako i našoj genetici.

Protiv korone se želi cijepiti 43 posto građana, više od pola ih je zabrinuto zbog nuspojava
Protiv korone se želi cijepiti 43 posto građana, više od pola ih je zabrinuto zbog nuspojava

Kako ističe imunolog Zlatko Trobonjača, suludo je bojati se “glasničkog RNK” jer svakodnevno, preko hrane, u sebe unosimo tuđi RNK, primjerice svinjski ili goveđi, iz mesa. Ni u kojem slučaju, dodaje, ne može doći do genetskog poremećaja, a sam glasnički RNK u našem tijelu nestaje vrlo brzo. mRNK cjepiva se daju u dvije doze, s razmakom od 28 dana.

U Hrvatsku je, osim Pfizerova i Modernina, naručeno i klasično cjepivo iz Oxforda, tvrtke AstraZeneca. Dosad smo naručili ukupno 5,9 milijuna doza - milijun od Pfizera i BioNTecha, milijun od Moderne, 2,7 milijuna od AstraZenece, 900 tisuća od Johnson&Johnsona i 300.000 doza cjepiva CureVac.

Oxfordsko je cjepivo tzv. vektorsko - vektor koji nosi genetsku uputu je drugi, bezopasan virus, u ovom slučaju adenovirus koji uzrokuje prehladu. Adenovirus zarazi stanice pa one stvaraju velike količine virusnog proteina, koji zatim pokreće naš imunološki odgovor.

Deset sumnji oko cjepiva protiv korone: Možemo li se razboljeti, hoćemo li i dalje prenositi virus?
Deset sumnji oko cjepiva protiv korone: Možemo li se razboljeti, hoćemo li i dalje prenositi virus?

Pfizerovo cjepivo će u Hrvatsku stizati do rujna, pri čemu 270 tisuća doza do kraja ožujka. Kolike će i kad količine Modernina cjepiva prve stići, nije poznato, jer je tek registrirano, oxfordsko je cjepivo pak još u procesu odobrenja. U Velikoj Britaniji je već u primjeni. U cijeloj je Europi dosad cijepljeno oko milijun ljudi, a u Hrvatskoj, zadnji su podaci, oko 13 tisuća. Cijepljenje će trajati još mjesecima, nije obavezno, no poželjno je zato što mogućnost zaraze smanjuje na samo pet do deset posto, ovisno o cjepivu.

Cjepivo će smanjiti zarazu za 90 posto 

Maske ćemo i dalje morati nositi dok se cijepljenjem 70 posto stanovništva ne stvori kolektivni imunitet i virus “odustane” od nas. Nije utvrđeno još prenose li virus i cijepljeni, odnosno oni koji su COVID preboljeli, jer se on, izgleda, može zadržati na našoj sluznici. Samo je tako moguće obuzdati pandemiju.

ANKETA Jeste li zbog cijepljenja državnog vrha promijenili svoje mišljenje u vezi covid cjepiva?
ANKETA Jeste li zbog cijepljenja državnog vrha promijenili svoje mišljenje u vezi covid cjepiva?

PFIZER/BIONTECH 

Prvo je stiglo u Hrvatsku, zasad oko 30 tisuća doza, cijepljeno je upola toliko ljudi. Koristi novu mRNK tehnologiju u kojoj virusa nema, nego naše tijelo upućuje kako stvoriti antitijela za ‘posjet’ virusa.

Covid-19 Vaccine Center - Veghel

MODERNA 

Kao i Pfizerovo, i ovo je cjepivo mRNK i ne može mijenjati našu genetiku. Svako živo biće ima na tisuće RNK molekula, a svakodnevno ih unosimo i iz, primjerice, životinjskog mesa koje jedemo.

FILE PHOTO: Healthcare workers receive the Moderna COVID-19 vaccine

ASTRAZENECA/OXFORD 

Ovo je cjepivo klasičnije jer sadrži adenovirus, zahvaljujući kojem naše stanice onda pokreću obrambene mehanizme. Tog smo cjepiva naručili najviše, 2,7 milijuna doza. Britanci su se tim, domaćim cjepivom, već počeli cijepiti, odobreno je.

The corona vaccine "AstraZeneca" from Oxford could soon be approved in Europe.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 475
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag