Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
24 komentara

Hrvatica živi u kampu u Siriji: Masira žene i čeka novi ISIL

O statusu Dore Bilić hrvatske vlasti nisu se željele oglašavati. Formalno je vjerojatno još državljanka RH, jer ISIL nikada nije bio priznat, dok državljanstvo BiH teško da je mogla zatražiti

Foto: REUTERS
24 komentara

Hrvatica Dora Bilić je prije sedam godina zajedno sa svojim suprugom Senadom Avdićem otišla u Siriju i pridružila se ISIL-u. Upoznali su se u  vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog i oženili 2012. godine. Nedugo potom zajedno su preko Sandžaka i Turske završili u Siriji, točnije u Raki. Nakon njezina pada sele se u novu prijestolnicu ISIL-a, Al-Mayadin u istočnoj Siriji. Avdić je poginuo boreći se za kalifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je djevojčica, koja bi danas trebala biti u dobi između šest i sedam godina, piše Slobodna Dalmacija.

Nema podataka nalaze li se Dora i dijete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Njih dvije još borave u kampu Al Hol, gdje dijele sudbinu još nekoliko desetaka tisuća žena, djece i bivših ratnika. 

OBITELJ JU ČEKA U HRVATSKOJ Hrvatica u uporištu džihadista: S Dorom Bilić je i njezina kći?

- Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa) ja ne znam točno što je njezin cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu) i čeka je ovdje - glasila je poruka iz Al-Hola.

Dora se navodno tamo bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju.

- Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati - piše Slobodna.

HRVATICA DŽIHADISTICA Senad zbog Dore ostavio ženu, pa su skupa postali borci ISIL-a

O njezinu statusu hrvatske vlasti nisu se željele oglašavati. Formalno je vjerojatno još državljanka RH, jer ISIL nikada nije bio priznat, dok državljanstvo BiH teško da je mogla zatražiti iz ratnoga pakla Sirije.

Što se djeteta tiče, vjerojatno nema nijednu putovnicu. U takvim slučajevima, prema onome što je iznio Mektić, utvrđena je procedura koje će prethoditi deportaciji i morat će se točno utvrditi tko su biološki roditelji i imaju li djeca pravo na državljanstvo BiH.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message