Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
294 komentara

Hrvatska 24 godine nakon rata dobila 1687 novih branitelja

Gotovo 24 godine od vojno redarstvene akcije Oluja, odnosno završetka rata, Hrvatska je dobila 1697 novih branitelja zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
294 komentara

Krajnji rok za utvrđivanje statusa branitelja bila je 2009. godina, ali je donošenjem novog Zakona otvorena je mogućnost novih prijava.  Ministarstvo obrane i MUP na upit Novog lista odgovorili da su dobili više od 10 tisuća zahtjeva za priznavanje braniteljskog statusa.

Od 10.600 pristiglih zahtjeva riješeno je 3470, od čega je 47,3 posto završilo priznavanjem statusa branitelja dok je ostatak odbijen.

Zakonom o braniteljima, koji je stupio na snagu 2018. godine, snižena je dob za odlazak branitelja u starosnu mirovinu, a oni na osnovi svog statusa kad su umirovljeni imaju pravo i na minimalnu zajamčenu mirovinu, veću od one koju dobivaju ostali građani s istim godinama staža i života.

Prije negoli je ministar branitelja Tomo Medved zatvorio registar branitelja za javnost u njemu su bila 505.694 registrirana branitelja. piše Novi list.
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message