Obavijesti

News

Komentari 51

Hrvatska: Cijepili 45% odraslih

Hrvatska: Cijepili 45% odraslih

Iako je procijepljenost 45 posto, još neko vrijeme nećemo imati kolektivni imunitet jer se cijepi sve manje i manje novih ljudi. Pogledajte u kojim županijama je najviše cijepljenih, a u kojim najmanje

Do današnjeg dana, 5. srpnja cijepljeno je 37.3% ukupnog stanovništva odnosno 45% odraslog stanovništva.

Ukupno je utrošeno 2.687.515 doza cjepiva. Ukupno je 1.511.987 osoba cijepljeno prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.175.528 cijepljeno s dvije doze, objavio je HZJZ.

- Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (43.4% ukupnog stanovništva, odnosno 52.7% odraslog stanovništva). Završeno cijepljenje ukupnog stanovništva u najvećem je obuhvatu ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (31.9%), dok je završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj mjeri ostvareno u Gradu Zagrebu (39.4%)" - piše HZJZ.

'Cijepljenje nije politička odluka već znanstveno utemeljeno'
'Cijepljenje nije politička odluka već znanstveno utemeljeno'

- Iako nismo dosegli planiranu procijepljenost od 50 ili 55 posto stanovništva na kraju lipnja, ne možemo biti nezadovoljni. Ovih 45 posto odraslih građana koji su cijepljeni iskazali su povjerenje zdravstvenom sustavu i zaštitili su vlastito, ali i tuđe zdravlje. Pred nama su novi izazovi koje donosi delta soj i cijepljenje građana s dvije doze bilo kojeg cjepiva jedino je rješenje da zaštitimo najranjivije skupine građana, ali i da budemo mirni tijekom cijele turističke sezone - rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Grafom su prikazali procijepljenost po županijama.

U dalmatinskim županijama je stanje najgore, a u Zagrebu najviše cijepljenih.

Napomena: Plavi stupac su cijepljeni prvom dozom u odnosu na ukupan broj stanovnika županije. Ispod su cijepljeni s obje doze.

Iako imamo cijepljenih 45 posto odraslog stanovništva, cijepi se sve manje i manje novih ljudi pa još neko vrijeme nećemo imati 70 posto procijepljenih koliko je potrebno za kolektivni imunitet. 

Plenković je u ponedjeljak najavljivao nove zakonske osnove koje bi ljudima uvjetovale ljudima da se cijepe. 

Dr. Ujević: 'Pitanje je vremena kad će se necijepljeni zaraziti'
Dr. Ujević: 'Pitanje je vremena kad će se necijepljeni zaraziti'

- Ono što želimo je potaknuti ljude. Ne živimo sami u Hrvatskoj, svi živimo u nekakvoj vrsti kolektiva, ne možemo pretpostaviti prava pojedinaca nad pravima svih - rekao je Plenković te je opet apelirao na građane da se cijepe.