News

Komentari 103

Liječnicima stigao mail HZJZ-a: Dosad ih odgovorilo oko pola, svi se žele cijepiti protiv korone

Liječnicima stigao mail HZJZ-a: Dosad ih odgovorilo oko pola, svi se žele cijepiti protiv korone

Iz Komore medicinskih sestara i Hrvatske liječničke komore rekli su za Faktograf da se nije radilo o klasičnoj anketi već o pozivu da se iskaže interes. Iz Komore sestara kažu da mnoge sestre nisu ni stigle odgovoriti

Podaci anketiranja zaposlenih o cijepljenju koje od prošlog tjedna traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti, piše u utorak Jutarnji list.

POGLEDAJTE VIDEO

Primjerice, u KBC-u Zagreb manje od pola liječnika izjasnilo za cijepljenje, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za cijepljenje. Na KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je liječnika sklono cijepljenju. U KBC-u Sestre milosrdnice je takva da bi se cijepila polovica zaposlenika.

No u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo drže da će se te brojke kad cjepivo stigne ipak povećati, premda optimizam ne ulijeva svakogodišnje cijepljenje protiv gripe za koje je odziv zdravstvenih djelatnika relativno mali.

Sporno kod ankete je što se ne navodi kako su je proveli, odnosno radi li se tu samo o broju liječnika koji su odgovorili, pa nije poznato hoće li se cijepiti oni koji nisu vratili anketu.

Iz Komore medicinskih sestara kažu za Faktograf da je dijelu znanstvenih radnika stigao pozivni mail, a ne anketa.

- Koliko je nama poznato, nije provođena nikakva klasična anketa, nego ovakav pozivni mail, pa nije bilo niti moguće da medicinske sestre odgovore da odbijaju cijepljenje, kao što to netočno tvrde neki masovni mediji - rekli su i dodali da je logično da mnoge sestre nisu ni stigle otvoriti mail i otvoriti na njega te su sigurni da će se najveći dio svih sestara cijepiti.

Iz Hrvatske liječničke komore kažu da je HZJZ poslao mail ravnateljima zdravstvenih ustanova da se prikupe podaci o broju liječnika i drugog osoblja koje se želi cijepiti, odnosno da se prema njihovim podacima ne radi o klasičnom anketiranju, već o pozivu za iskazivanjem interesa. Iz HZJZ su rekli pak da još prikupljaju sve podatke.

 

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno rezultati su "šaroliki". Tako je odaziv na cijepljenje korisnika domova za starije najniži u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to 66 posto, a zaposlenika 29 posto. U Šibensko-kninskoj županiji cijepilo bi se samo 13 posto zaposlenika a u Istarskoj njih 25 posto. Najviše zaposlenika domova cijepilo bi se u Međimurskoj županiji, i to 68 posto, piše dnevnik.

Čini se da je raspoloženje zdravstvenih djelatnika prema cijepljenju u Hrvatskoj slično onom u drugim zemljama. Naime u Velikoj Britaniji je u tijeku cijepljenje Pfizerovim i BioNTechovim cjepivom, a slične ankete pokazale su da bi se cijepilo 4 do 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Zbog toga je sve više rasprava na svjetskoj razini bi li ipak trebalo biti obvezno cijepljenje onih koji u svom poslu mogu prenijeti bolest drugima, piše u utorak Jutarnji list.

Najčitaniji članci