Obavijesti

News

Komentari 36

'Hrvatska članstvo u Uniji neće kupovati teritorijem'

'Hrvatska članstvo u Uniji neće kupovati  teritorijem'
4

Premijer Sanader je slovensku odluku o blokadi pregovora nazvao potezom bez presedana. Nije optimističan da će Slovenija odluku promijeniti

VIDEO

Ukoliko Slovenija ostane pri ovome stajalištu, to će biti potez bez presedana u povijesti pristupanja Europskoj uniji. Nadam se da će još jednom prerazmotriti odluku o blokadi, ali nisam veliki optimist. Mi ćemo i dalje rješavati pitanja ulaska u Uniju jer nas u tome podržava 26 zemalja - kazao je premijer Ivo Sanader sat vremena nakon što je sletio iz New Yorka gdje je vodio sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Komentirajući odluku slovenske vlade da Hrvatskoj blokira pregovore o pristupanju Uniji, Sanader je kazao kako je Hrvatska spremna na dobrosusjedski dijalog, ali da sve ima svoje granice.
- Naše članstvo nećemo kupovati teritorijem. Hrvatska nije i neće biti spremna, niti će ikad prihvatiti ucjene i isključivost kojima nije mjesto u EU - odlučan je bio Sanader. Na upit o sastanku kojeg je slovenski premijer Borut Pahor najavio s njim sljedeći tjedan, Sanader je kazao:
- Prvo kaže da će nas blokirati, a onda planira sastanak sa mnom - kazao je i dodao kako je Europska unija učinila sve da Slovenija promijeni svoj stav, no ako "ne uspije, ovo će biti presedan koji nije dobar".

'NEMA VIŠE VREMENA ZA KOMPROMIS'
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je kako misli da više nema vremena za kompromis koji bi omogućio da Hrvatska u petak na pristupnoj konferenciji s EU-om otvori deset i zatvori pet pregovaračkih poglavlja.
Žbogar je najavio da će slovenska Vlada u četvrtak donijeti službena stajališta koja moraju potvrditi i dva parlamentarna odbora, ali je dodao da su stvari zapravo već jasne jer Hrvatska nije pristala na pismo s izjavom koje je Europskoj uniji trebao poslati premijer Ivo Sanader, u kojem bi bilo zajamčeno da Hrvatska "doista ne prejudicira granicu". Izjava je trebala uključivati i rečenicu da na graničnoj crti između dviju država vrijedi stanje "statusa quo" zatečeno 25. lipnja 1991. prilikom osamostaljenja dviju država, kao i obvezu Hrvatske na dobrosusjedske odnose i na rješavanje problema sa Slovenijom u bilateralnom okviru, rekao je Žbogar.

'NE VIDIM KOJU KORIST SLOVENIJA IMA OD BLOKADE'
Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić rekla je kako ne vidi koja je korist za Sloveniju u odluci da blokira otvaranje i zatvaranje većeg broja pregovoračkih poglavlja s Hrvatskom na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju.
- Hrvatsku će zakočiti, a cijena koja se za to plaća dugoročno je golema - smatra Pusić. Dodala je kako, bez obzira na tijek stvari, nije očekivala takvu odluku, već da će u konačnici prevladati razumno stajalište. Ako se slovenska odluka provede, gotovo i nema tehničke mogućnosti da Hrvatska završi pregovore do kraja 2010., jer će morati čekati formiranje nove Europske komisije, smatra Pusić. Ocijenila je da će najdugoročnija i najštetnija posljedica slovenske odluke biti za hrvatsko-slovenske odnose, jer će Hrvatska biti zakočena, ali će prije ili poslije ući u EU.
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je za Hrvatski radio da slovenska odluka narušava hrvatsko-slovenske bilateralne odnose te sve veze i spone koje imamo.
Smatra da sada treba čekati do iduće međuvladine konferencije, a Hrvatska u međuvremenu mora nastaviti s onim što je bitan sadržaj pregovora - reformama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...