Obavijesti

News

Komentari 34

'Hrvatska ima moralno pravo od Srbije tražiti ratnu odštetu'

'Hrvatska ima moralno pravo od Srbije tražiti ratnu odštetu'
1

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje pak kako Hrvatska i Srbija, ukoliko žele graditi odnose budućnosti kao vječiti susjedi, trebaju razgovarati o svemu, pa i o pitanju ratne odštete...

VIDEO

Ministar branitelja Tomo Medved je u četvrtak prije sjednice Vlade, a uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, poručio kako očekuje da se na sastanku otvore pitanja o obvezama Srbije iz poglavlja 23. Podsjetimo, Vučić je poručio kako je bolje da Hrvatska na susretu u Zagrebu ne povlači pitanje ratne odštete.

- Mi mislimo prije svega da se na tom sastanku trebaju razriješiti i otvoriti ona pitanja koja je Srbija preuzela tijekom otvaranja pretpristupnih pregovora, odnosno poglavlja 23, koja su vrlo jasno tada definirana.  Ja vas usmjeravam na one obveze koje je Srbija tada preuzela i očekujem na tom sastanku u Zagrebu da će biti govora o tim pitanjima - poručio je ministar.

I ministar uprave Lovro Kuščević smatra kako "Hrvatska ima moralno i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Srbije zbog agresije tijekom Domovinskog rata:

- Srbiji nije pametno da se razgovara o ratnoj odšteti, a za Hrvatsku je vrlo pametno. Ne znam teme, ali bih volio da bude i to jedna od tema razgovora - poručio je ministar Kuščević.

Premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade poručio je da Vlada želi da "posjet bude što konkretniji i sadržajniji."

- Da u razgovorima koji će se voditi govorimo o zaštiti prava manjina. Između Hrvatske i Srbije i dalje su otvorena pitanja nestalih, granice, povrata imovine... Vidim da ima nekih dilema oko pitanja ratnih šteta, a treba podsjetiti na članak 7. Sporazuma o normalizaciji odnosa. Sporazum je potpisan 23. kolovoza 1996. u Beogradu i dogovoreno je da se u roku od šest mjeseci potpiše sporazum za naknadu za svu uništenu, nestalu i oštećenu imovinu, no taj sporazum nažalost nikada nije potpisan. Možemo i o toj obvezi razgovarati i prilikom ovog posjeta da onima koji nisu svjesni objasnimo jasan i opravdan interes Hrvatske - poručio je. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje kako Hrvatska i Srbija, ukoliko žele graditi odnose budućnosti kao vječiti susjedi, trebaju razgovarati o svemu, pa i o pitanju ratne odštete.

- Svatko zastupa interese svoje zemlje, tako i gospodina Vučića je za razumjeti. Međutim, mi znamo povijesnu činjenicu, a to znači da je srpska vojska napravila agresiju i štetu hrvatskoj državi- rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke