News

Komentari 50

Hrvatska je u sjeni vješala. I ona se za 'nacionalne izdajnike' pripremaju već desetljećima

Hrvatska je u sjeni vješala. I ona se za 'nacionalne izdajnike' pripremaju već desetljećima

Vješala na prosvjedu protiv Covid potvrda i vješala na web stranici "hrvatskih izdajnika" samo su nastavak duge prakse prozivanja i prijetnji izdajnicima. Pa i plinskim bocama, kalašnjikovima, mariširanjem i jurišem.

Prosvjed protiv Covid potvrda održan je u sjeni vješala. Vješala su objavljena na web stranici "Hrvatske izdajice". Vješala na grafitima po hrvatskim gradovima ilustriraju željeni tretman Srba u ovoj državi. Vješala se znaju pojaviti i na pokojem fašniku. 
Hrvatska se, doslovno, nalazi u sjeni vješala.

I nije uopće smiješno.

Policija je objavila da će "vršiti izvide" u vezi web stranice posvećene "hrvatskim izdajicama" prije nego što su se hakeri efikasno obračunali s njom. Ona vješala na prosvjedu bila su namijenjena članovima Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Vješala se često podižu za manjine, seksualne ili nacionalne, kao i za izdajnike svih vrsta.

No ovakav progon "hrvatskih izdajica" kojima se prijeti vješanjem nije jedinstvena pojava na javnoj sceni, iako će mnogi takvu prijetnju odbaciti pod tumačenjem kako iza nje stoje besprizorni likovi, histerične učiteljice ili naprosto pripadnici agresivne rulje.
Nažalost, Hrvatska je već godinama u atmosferi progona "izdajica", s mnogo ozbiljnijim inicijatorima i konkretnijim sredstvima.

Sudište za izdajnike

Dobro, Hrvatsko nacionalno etičko sudište pod ravnanjem Zvonimira Šeparovića i sastavljeno od onih koji se nazivaju "uglednim hrvatskim intelektualcima" izazivalo  je podsmijeh i ruganje zbog svoje "analize pojava etičkih zastranjivanja istaknutih političara na najvišim političkim razinama".

Ovo sudište podizalo je "etičke optužbe i donosilo etičke osude za nacionalnu veleizdaju". Te osude odnosile su se na "ugrožavanje i izdaju nacionalnih interesa" protiv "predsjednika RH ili drugih najviših dužnosnika" koji su izjavama ili postupcima "nanijeli nemjerljive štete hrvatskoj državi ili društvu".

Sudište, osnovano 2015. godine, izreklo je etičke presude protiv Stipe Mesića, Ive Josipovića, Zorana Milanovića, Vesne Pusića, Budimira Lončara, Milorada Pupovca, Vesne Teršelič, ali i Josipa Broza. Zbog "genocida nad hrvatskim narodom".

I možda je to moglo biti ridikulozno, ali bilo je to vrijeme kad su desničari marširali Zagrebom, postrojavali se crnokošuljaši, blokirale ulice plinskim bocama.

Registar izdajnika

I  upravo u to vrijeme, HDZ-ov ministar branitelja Mijo Crnoja (sjećate se njega?) najavio je objavu "Registra izdajnika". "Ako se netko ogriješio o zakone RH i ako je izdao nacionalne interese, nema razloga da se ne nađe u registru", uspio je poručiti Crnoja na HRT-u u onih šest dana koliko je bio na funkciji.

Međutim, njegov nasljednik Tomo Medved, inače i sam šatoraš, nije eksplicitno odbacio Crnojinu ideju o Registru izdajnika.  

A protiv tih famoznih "izdajnika" prosvjedovali su šatoraši s plinskim bocama i prijetnjama oružjem, u doba dok su Fred Matić i Bojan Glavašević bili izloženi prijetnjama i više puta fizički napadani, jer su proglašavani neprijateljima.

Lako se, dakle, smijati prozivanju izdajnika. Osim kad iza toga ne stoji HDZ.

Vješala za Jude

S izdajnicima i Judama javno se obračunavao Franjo Tuđman, HDZ je progonio izdajnike u doba pučističkog otpora Haškom sudu, s najviših mjesta optuživalo se za nacionalnu izdaju sve one koji se usude dirnuti u Domovinski rat, branitelje i Franju Tuđmana.

Hrvatska, dakle, desetljećima podgrijava atmosferu progona izdajnika.

Pa onda u jednom trenutku mladi desničarski terorist uzme kalašnjikov i ispuca rafale po Banskim dvorima i po policajcima koji su ih čuvali.

Jer je Andrej Plenković u nekim krugovima dobio titulu izdajnika.

Danas, simbolično, Miroslav Škoro pjeva svoj novi hit "Izdajnici i heroji".

Hrvatska živi u sjeni vješala, kao što je živjela u sjeni šatora i plinskih boca, kao što živi u sjeni neofašizma i ustaštva, kao što sjedi na bačvi socijalnog i društvenog baruta.

Spremni "dragovoljci"

A iza najnovijih vješala na prosvjedu protiv Covid potvrda, koji je osnažen postrojavanjem nekakve Prve dragovoljačke bojne koja se "stavlja na raspolaganje djelatnicima vojske i policije", stoje i političari koji su dali dodatni kredibilitet takvom skupu.

Povod više nije bitan. Nekada su se dizala vješala za "izdajnike hrvatskog naroda", za Srbe i ljevičare, za suradnike s Haškim sudom (koje Milanovića i danas javno naziva "drukerima"), marširalo se pod prozore premijerima i zastrašivalo Vijeće za elektroničke medije i neke medije, biskupi su propovijedali protiv "izdajnika naroda", a sada se dižu protiv vlasti koja provodi epidemiološke mjere.

Štrik za vješala

Biskup Vlado Košić u jednoj propovijedi prije četiri godine prozivao je izdajnike, a onda citirao A.G Matoša poručivši kako "Hrvatska već vidje mnogo čuda, al' ne nađe štrika za toliko Juda". Štrika za izradu vješala.

Pritom ne treba umanjivati opasnost od širenja mržnje na internetu ili Facebooku. I onaj terorist koji je pucao na Vladu radikalizirao se na Facebooku. Bitno je nekako ubaciti šibicu u tu bačvu baruta.

Razni "dragovoljci", navijači i desničari koji su nedavno pozivali na prosvjed protiv "ekstremne ljevice", kao i mnogi nabrijani radikali ili pripadnici rulje odavno su u stanju pripravnosti. Što su na svojoj koži već osjetili novinari koji su fizički napadnuti na prosvjedu.

Dosad smo vidjeli kako ova vlast spremno ustaje u zaštitu premijera i ministara od javnih napada, prijetnji i uvreda. No sada je vrijeme da vlast ustane u zaštitu ovog društva i njezinih građana od prijetnji nasiljem. 

Najčitaniji članci