News

Komentari 15

Hrvatska jedan od najvećih gubitnika u Europi: Zakinuli nas za 150.000 doza cjepiva

Hrvatska jedan od najvećih gubitnika u Europi: Zakinuli nas za 150.000 doza cjepiva

Najgore prolazi Latvija s negativnom stopom od 62 posto i manjkom od 158.946 doza, Bugarska s minusom od 59 posto i manjom od 545.281 doza, a zatim Hrvatska

Hrvatska je jedna od najvećih gubitnica u raspodjeli cjepiva unutar Europske unije, odnosno jedna je od država koje su najviše zakinute po isporučenim dozama cjepiva u odnosu na broj stanovnika, od nje su lošije samo Latvija i Bugarska, piše u subotu Večernji list.

Izračuni dobro obaviještenih dužnosnika EU, koji su željeli ostati anonimni, pokazuju da bi Hrvatska u ovakvoj raspodjeli bila zakinuta za gotovo 150 tisuća doza cjepiva, a pravi rezultat nejednakosti vidjet će se u drugom kvartalu.

Istovremeno, neke države itekako profitiraju od čudnog izračuna doza i dogovora unutar Upravljačkog odbora za cijepljenje, tijela koje je formirala Europska komisija kako bi im pomoglo.

Primjerice, Danska je u plusu za gotovo 77 tisuća doza, što znači da će, primjerice, krajem svibnja, procijepiti svoje stanovništvo, dok će Hrvati svoje doze još čekati. Iako su države članice dogovorile da raspodjela cjepiva ide po ključu u odnosu na broj stanovnika, što je jedino fer i ispravno, podaci pokazuju da se taj princip ne poštuje.

Hrvatska, čije stanovništvo čini 0,91 posto ukupnog stanovništva EU je do 9. ožujka dobila 394.170 doza, što je već negativan trend. Stopa isporuke za svaku državu u odnosu na broj stanovnika pokazuje da bi Hrvatska bila u minusu čak 27 posto, što bi – pretočeno u cjepivo – značilo 148.522 doza manje nego što joj pripada, kažu podaci koje su prikupili EU dužnosnici, a u koje je Večernji list imao uvid.

Najgore prolazi Latvija s negativnom stopom od 62 posto i manjkom od 158.946 doza, Bugarska s minusom od 59 posto i manjom od 545.281 doza, a zatim Hrvatska, donosi Večernji list.