Obavijesti

News

Komentari 241

'Tromboembolija i cjepivo nisu povezani, ja sam primio Pfizer, da nisam, uzeo bih AstraZenecu'

'Tromboembolija i cjepivo nisu povezani,  ja sam primio Pfizer, da nisam, uzeo bih AstraZenecu'

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je u Dnevniku N1 epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Prokomentirao je i slučaj smrti žene (91) nakon cijepljenja

VIDEO

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je u Dnevniku N1 istraživanje koje je detaljnije predstavljeno na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera.

 - Studija ukazuje na to da je oko 25% populacije došlo u doticaj s virusom i da imaju razvijena IgG antitijela koja se razvijaju kao odgovor i štite infekcije. No, oko  75% od njih imaju neutralizacijska antitijela što znači da su imuni na koronavirus. Međutim, ne znači da ostali nisu imuni, no imaju stanični imunitet i imuni odgovor nije upitan. Većina njih je imuno -  rekao je Capak.

' Rezervirali smo 2,7 milijuna doza AstraZenece'

 - AstraZeneca nam je smanjila količine isporuke u iduća dva tjedna. To ne znači da se situacija neće promijeniti- “Razočarani smo, ali u sljedećim tjednima će možda i nadoknaditi te količine. Rezervirali smo 2,7 milijuna doza AstraZenece pa očekujemo dogovor. Pfizer je najavio isporuke za travanj koje su veće nego sad. Očekujemo i da će Moderna povećati količine - istaknuo je Capak.

HZJZ i HALMED istražuju slučaj: Žena (91) preminula tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom
HZJZ i HALMED istražuju slučaj: Žena (91) preminula tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom

Što se tiče ruskog cjepiva  Sputnjiku V rekao je da razgovaraju s EU s kojom smo sklopili ugovore oko isporuka.

 - Razgovaramo i s proizvođačima oko količina, Poduzeli smo korake prema drugim cjepivima. Od ruskog smo proizvođača zatražili dokumente, no još nisu stigli. Oni su pokrenuli registraciju pri EMA-i, nadamo se da će ona biti ubrzana - naglasio je Capak.

'Znam za smrt žene (91). Tromboembolija nije rijetkost'

Capak je i prokomentirao i slučaj smrti žene (91) nakon cijepljenja.

 - Znam da imamo jedan slučaj smrti od tromboemoblije od AstraZenece, radi se o 91-godišnjoj osobi. Komisija je zaključila da ta dva događaja nisu povezana. Tromboembolija nije rijetkost, svaki tjedan na sto tisuća događa se jedan takav slučaj. Lako je moguće da se slučajno poveže s cijepljenjem.

Najvažnije je, rekao je Capak, da je EMA izdala priopćenje da i ovi događaji u Austriji, nisu povezani s cijepljenjem, a oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija koja kaže da treba nastaviti s cijepljenjem AstraZenecom.

Svaki treći Hrvat odbio primiti cjepivo AstraZenece: 'Ključno je pratiti sve sumnje i nuspojave'
Svaki treći Hrvat odbio primiti cjepivo AstraZenece: 'Ključno je pratiti sve sumnje i nuspojave'

- Razumljivo da se nakon objave ovih informacija građani pitaju je li AstraZeneca sigurno cjepivo. Dosad smo 84 tisuća doza potrošili u Hrvatskoj i nije bilo grupiranja negativnih događaja. U svijetu su brojke još veće. To bi se na tako velikoj količini sigurno vidjelo - rekao je.

'Sumnjam da je do proljeća epidemija gotova'

-  Cijepio sam se Pfizerom, ali cijepio bih se AstraZenecom. Ovo šo je objavljeno da je 30% osoba odbilo AZ, to treba provjeriti, imamo mehanizam za to - istaknuo je Krunoslav Capak te rekao da sumnja da će pandemija završiti do proljeća.

-  Imamo nove mutacije. Ove godine ta situacija neće prestati. Ne znam na čemu se temelji izjava da će pandemija potpuno prestati jer to nema znanstvenog utemeljena - zaključio je Capak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 241
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.