Obavijesti

News

Komentari 95

'Hrvatska mora biti agresivno, izvozno orijentirana zemlja'

'Hrvatska mora biti agresivno, izvozno orijentirana zemlja'
2

Mala država kao Hrvatska ne može razmišljati o uspjehu ako 90 posto onoga što proizvodi i usluge koje pruža nije usmjereno prema izvozu, ustvrdio je to premijer

VIDEO

Mala država kao Hrvatska ne može razmišljati o uspjehu ako 90 posto onoga što proizvodi i usluge koje pruža nije usmjereno preme izvozu, ustvrdio je to premijer Zoran Milanović na HBOR-ovoj konferenciji o poticanju izvoza.

Iako se u javnosti često može čuti od pojedinih političara i analitičara da bi se Hrvatska trebala pozabaviti uvozom hrane, poručio je da se državi ne može pomoći zabranama.

- Nama je izvoz hrane na značajnom mjestu, ali da ćemo spriječiti uvoz hrane tipična je defenzivna, retrogradna pozicija. Nakon dvije godine članstva u EU to je kao da se pokušavate obračunati s oblačnim danom - rekao je Milanović te napomenuo da se Hrvatska mora okrenuti izvozu hrane. 

Slavko Midžor/PIXSELL

Milanović je naveo je da je HBOR u mandatu njegove Vlade izvozne djelatnosti potaknuo s 38 milijardi kuna, a bez njihovog poticaja, kaže, mnogih investicija ne bi ni bilo.

Što se tiče turizma, Milanović je kazao kako je ove godine otvoreno skoro 25 hotela. Prisjetio se da je prije 5 godina, u travnju, na Korčuli nije imao gdje prespavati jer su hoteli bili zatvoreni, pa je morao prespavati kod prijatelja. No danas je, kaže Milanović, ne samo na Korčuli, nego i drugdje sasvim druga priča.

Slavko Midžor/PIXSELL

Kazao je i da ga veseli što je za njegova mandata očuvana brodogradnja, a ponosan je i na Končarovu proizvodnju vlakova.

- To možda nije Airbus ili Boeing, ali to se radi kod nas, u maloj Hrvatskoj - poručio je.

Premijer tvrdi i da se reindustrijalizacija zemlje odvija polako, ali sigurno. Naveo je da je za ranijih vlada gospodarski rast bio temeljen na povećanju javnog duga, dok danas nije tako.

- Hrvatska u ekonomskom smislu ne može biti zatvorena zemlja. Moramo biti agresivno izvozno orijentirani. Ako proizvodiš samo za domaće tržište, to nije dovoljno. Tada ti samo monopol i političke veze, a toga više nema, omogućuju da budeš uspješan, ali to onda i nije uspjeh- zaključio je Milanović





Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.