Obavijesti

News

Komentari 27

Hrvatska nabavlja 10.000 doza lijeka za teške covid pacijente

Hrvatska nabavlja 10.000 doza lijeka za teške covid pacijente

Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana je potreba za tim lijekom za područje Hrvatske

Hrvatska nabavlja 10.000 doza lijeka Vekluryja (remdesivira) za liječenje teških covid pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade, prvoj nakon ljetne stanke.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana je potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. rujna u količini od 10.000 doza - izvijestio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Riječ je o lijeku za liječenje težih covid pacijenata, odnosno onih oboljelih od upale pluća, kojima je potreban dodatni kisik, rekao je ministar.

Financijska sredstva za nabavu ovoga lijeka osiguravaju se u planu HZJZ-a, a za provedbu je zaduženi Ministartsvo zdravstva, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Ravnateljica te Klinike Alemka Markotić, u ime RH, je ovlaštena da naruči nove doze remdesivira do 30. rujna 2022.

Beroš je objasnio i da lijek remdesivir nije redovno ni komercijalno dostupan na europskom tržištu, a nabava je omogućena na način da je EK 18.7. , nakon provedba zajedničke nabave, sklopilaje okvirni ugovor za opskrbu tim lijekom

Ugovor je sklopljen s proizvođačem lijeka za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave.

Proizvođač je poseban ugovor o kupnji lijeka uputio u RH 13. kolovoza, rekao je Beroš.