Obavijesti

News

Komentari 287

Hrvatska: Nabavljali putovnice za srpsku mafiju, među njima i policajci - nagodili se na sudu

Hrvatska: Nabavljali putovnice za srpsku mafiju, među njima i policajci - nagodili se na sudu

Na čelu operacije lažiranja hrvatskih dokumenata za crnogorske i srpske klanove je, tvrdi USKOK, Nusret Seferović. Svi su se nagodili. Neki će dio kazne provesti u zatvoru, a drugi uvjetno na slobodi

VIDEO

Marko Perković, Romeo i Ankica Demirović, Romano i Bisera Seferović, Dragan Udorović, Tomy First i Nenad Đurić priznali su da su počinili kaznena djela u skupini koju je organizirao Nusret Seferović, bivši predsjednik Vijeća romskih udruga Hrvatske, te su se s USKOK-om nagodili za blaže kazne.

Dijelu optuženih je izrečena djelomična uvjetna kazna, odnosno jedan dio kazne morat će služiti u zatvoru, dok će ostatak biti na slobodi, osim ako ne počine još jedno kazneno djelo.

'Policija došla jutros po brata. Sve je laž, netko nam smješta'
'Policija došla jutros po brata. Sve  je laž, netko nam smješta'

Nagodili se za blaže kazne

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Marko Perković tako mora u zatvor na godinu i pet mjeseci dok se ostatak kazne od godine dana i šest mjeseci neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Romeo Demirović dobio je deset mjeseci bezuvjetnog zatvora, dok je deset mjeseci uvjetno uz rok kušnje od pet godina.

Ankica Demirović mora u zatvor na deset mjeseci, a jedanaest mjeseci je uvjetno na pet godina dok Roman Seferović mora u zatvor na šest mjeseci, a godina dana je uvjetno na tri godine.

Biseri Seferović izrečena je jedinstvena kazne zatvora u trajanju od dvije godine, a Draganu Udoroviću izrečena je uvjetna kazna godine dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

Uvjetno na godinu dana je osuđen i Tomy First uz rok kušnje od tri godine, dok je Nenadu Đuriću izrečenu dana uvjetno uz četiri godine kušnje.

U odnosu na ostale optuženike postupak je razdvojen te će se Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu o osnovanosti optužnice protiv njih odlučivati 15. travnja. 

Putovnica za 3500 eura

Seferović je optužen da je od 2017. do 27. studenog 2019. na području Hrvatske i Srbije organizirao grupu s još 18 ljudi koja je nabavljala osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske za pripadnike kriminalnih organizacija.

Među njima su bili pripadnici srpskog Zemunskoga klana te ozloglašenih crnogorskih klanova Škaljara i Kavčana. Seferović im je komplet - osobnu iskaznicu i putovnicu - prodavao za 3500 eura.

Istražitelji sumnjaju da je on osobno, ili preko posrednika, kontaktirao razne kriminalce na području Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije. Zatim bi sam ili preko Marka Perkovića, Ankice i Romea Demirovića ili svoje sestre Biserke Seferović pribavljao neoriginalne putovnice Srbije s identitetima hrvatskih državljana te fotografijama osoba zainteresiranih za originalne hrvatske dokumente.

Pomagali im policajci

U Informacijskom sustavu MUP-a, za naknadu od oko 500 kuna, pogodne hrvatske državljane tražili su im umirovljeni policajac Željko Kovačević, koji je radio kao upravni referent u službi za prijavništvo i osobne iskaznice PUZ-a, Krešimir Karaica iz PP-a Novi Zagreb, Senka Staroveški iz Odnosa s javnošću PU karlovačke i Dubravka Nikolić, upravna referentica iz PP-a Vojnić.

Putovnica i osobna za 3500€, za prelazak granice dali 1400€
Putovnica i osobna za 3500€, za prelazak granice dali 1400€

Uz to, ista skupina krivotvoritelja je izrađivala hrvatske vozačke dozvole na temelju krivotvorenih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3500 eura po dozvoli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 287
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje