News

Komentari 0

Hrvatska nastavlja pomagati Turskoj i Siriji nakon potresa: 'Uzvratna prijateljska gesta'

Hrvatska nastavlja pomagati Turskoj i Siriji nakon potresa: 'Uzvratna prijateljska gesta'

Turskoj šaljemo 40 stambenih kontejnera, 60 kreveta i 120 madraca, a pomažemo i financijski u iznosu 3,5 milijuna eura. Pomoć je potrebna i Siriji, kojoj šaljemo pomoć u iznosu 200.000 eura

Nakon pružene pomoći  Turskoj u vidu slanja hrvatskog tima za spašavanje i potražnih pasa, slanja konvoja u vidu pomoći i opreme za zbrinjavanje prehrane i medicinske opreme u vrijednosti 819.600 eura te novčane pomoći Siriji u suradnji s Caritasom i Crvenim križom vrijednosti 200.000 eura, Vlada je spremna pružiti i daljnju pomoć. Naime, zbog velikog broja raseljenih osoba, a procijenjeno je da je oko 800.000 ljudi interno raseljeno, Turska je iskazala potrebu za smještajnim kapacitetima i zatražila preko mehanizma EU za Civilnu zaštitu dodatnu pomoć, istaknuo je na sjednici Vladi ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Davor Božinović

Hrvatska se, dodao je, odazvala i ponudila Turskoj 40 stambenih kontejnera, 60 kreveta i 120 madraca. 

- Ujedno je to i uzvratna prijateljska gesta zbog pružene pomoći Turske Hrvatskoj nakon potresa u našoj zemlji - podsjetio je ministar.

Osim toga, Vlada će Turskoj, ali i Siriji pomoći i financijski u iznosu 3,7 milijuna eura, a sudjelovanjem na Međunarodnoj donatorskoj večeri.

- Zbog enormnih humanitarnih potreba na terenu, u Bruxellesu će se 20. ožujka u organizaciji EU, Švedske, koja predsjeda, i Turske održati Međunarodna donatorska konferencija za stradale u razornom potresu u Turskoj i Siriji - kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Stanovništvu Turske pomoći ćemo u iznosu 3,5 milijuna eura, a Sirije 200.000 eura.

Najčitaniji članci