Obavijesti

News

Komentari 293

Evo što sve trebate znati o euru i ulasku u Schengen: Iz HNB-a poslali upute o bankomatima

Evo što sve trebate znati o euru i ulasku u Schengen: Iz HNB-a poslali upute o bankomatima

Kad se večeras kazaljke na satu spoje i sat otkuca ponoć, u Hrvatskoj prestaje jedno povijesno razdoblje - era kune, a započinje sasvim nova epoha, ona valute eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
DOK ČEKATE DOČEK...

Kuna ide u povijest: Provjerite koliko znate o hrvatskoj valuti

Samo za čitatelje 24sata donosimo izazovan kviz od 10 pitanja o hrvatskoj valuti koju od ponoći zamjenjuje euro..

OVDJE ZAIGRAJTE KVIZ

Upute HNB-a građanima

Ponavljamo važne napomene iz HNB-a vezane uz večerašnje uvođenje eura i privremenu nedostupnost ili djelomičnu dostupnost nekih bankovnih i financijskih usluga. Najvažnija je informacija da kartice kasno večeras i tijekom noći određeni period neće raditi (trajanje ovisi o banci čija je kartica) pa se preproručuje građanima da se opskrbe gotovinom što mogu učiniti na bilo kojem bankomatu koji je funkcionalan jer se do 15. siječnja ne plaća naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka. Kartu dostupnih bankomata pogledajte na ovom linku

"Prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo je kompleksan proces koji zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka. S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca.

Konverzija će se odvijati tijekom vikenda što bi trebalo smanjiti utjecaj prekida u pružanju bankovnih i financijskih usluga na građane i tvrtke. Iako poslovnice tijekom konverzijskog vikenda najvećim dijelom neće redovito raditi, građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama pri čemu je moguće da će banke tijekom tog vremena smanjiti uobičajene limite za plaćanja, o čemu će pravodobno informirati klijente. Kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. Također, za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati online plaćanja.

U svakom slučaju, kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti, građanima se preporuča da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe. Od 1. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i eursku gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć. Ovaj dvotjedni dvostruki optjecaj značajno će građanima olakšati prelazak na novu valutu", naveli su iz HNB-a.

8.50

Gašenje bankomata nužno je jer promjena valute iziskuje zahtjevne promjene u informatičkim sustavima banaka. Zbog prilagodbe euru neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja). Iz HNB-a pojašnjavaju da će se konverzija raditi i tijekom novogodišnjeg vikenda kako bi ublažili eventualne probleme koji se mogu pojaviti jer ovakva promjena se prvi put na ovakav način radi u našoj povijesti. U vrijeme uvođenja kune sustav je bio drugačiji jer smo, recimo, tad s internetom živjeli svega dvije godine. Predlažu građanima da se prije novogodišnje noći opskrbe s dovoljno eura ili kuna u slučaju da nešto ne bude u redu s karticama.

8.48

Grčki epsilon bio je inspiracija kao podsjetnik na kolijevku europske civilizacije. E kao Europa. Dvije crte u sredini znak su jednakosti kao potvrde stabilnosti eura.

Od 1. siječnja 2002. fizički je u optjecaj pušteno 15 milijardi novčanica i 52 milijarde kovanica. Puno se radilo na edukaciji od apoena do sigurnosnih značajki.

Osim u Europskoj središnjoj banci tiskaju ih na još 11 mjesta, gdje licencije imaju nacionalne središnje banke i privatne tvrtke na sigurnim lokacijama diljem EU.

Papirnate su, no papir za njih radi se od otpada tekstilne industrije. Samo u 2019. upotrijebljeno je oko 5210 tona pamučnih vlakana za izradu novčanica eura.

Nisu postojali u stvarnosti dok nizozemski dizajner Robin Stam nije došao na ideju da replicira ove izmišljene mostove u nizozemskom gradu Spijkenisse.

Na milijun novčanica 2020. identificirano je samo 17 krivotvorenih. Imaju mnogo sigurnosnih značajki, a neke su vidljive samo pod ultraljubičastim svjetlom.

Od 2002. broj novčanica eura u optjecaju povećao se sa 7,8 mlrd. na 27,6 mlrd. 2021. Vrijednost novčanica s 246 mlrd. narasla je na 1,5 trilijuna eura.

Ne. Do 2023. godine euro je službena valuta u 19 zemalja Europske unije, no do sada su ga prihvatili i Kosovo, Crna Gora te suverene baze Akrotiri i Dhekelia.

Na poleđini novčanice “serije Europa” otisnuta su dva serijska broja. Jedan je vodoravni u crnoj boji, u kojem prvo slovo označava tiskaru u kojoj je otisnuta.

Oko 340 milijuna ljudi obavlja gotovinska plaćanja u jedinstvenoj valuti, a novčanice i kovanice eura postale su opipljiv simbol europske integracije.

Komentari 293