Obavijesti

News

Komentari 4

'Hrvatska ulazi u čekaonicu za eurozonu za oko godinu dana'

'Hrvatska ulazi u čekaonicu za eurozonu za oko godinu dana'
1

Premijer Andrej Plenković je u srijedu navečer nazočio prijamu koji su u povodu Dana državnosti organizirale  tri hrvatske diplomatske misije u Bruxellesu

VIDEO

Hrvatska bi mogla ući u Europski tečajni mehanizam (ERM2), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, za oko godinu dana, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s potpredsjednikom Komisije zaduženim za euro Valdisom Dombrovskisom.

"Mislim da smo sve pretpostavke dobro napravili i vjerujem da će nas se podržati i na razini euroskupine, a i kasnije na drugim razinama kada se budu donosile konačne odluke. Taj će proces, kao i obično, trajati oko godinu dana", rekao je Plenković.
Postupak za ulazak u ERM2 predviđa da guverner HNB-a i ministar financija pošalju pismo u Bruxelles nakon čega kreće postupak evaluacije određenih područja po pojedinim politikama koje je Hrvatska definirala kao korake kojima će ispuniti potrebne kriterije.
"Sve skupa je unaprijed vrlo dobro koordinirano i planirano unutar hrvatskih institucija, u vladi gdje koordiniramo cijeli proces i održavamo stalnu komunikaciju s Komisijom i euroskupinom", dodaje Plenković.
ERM2 je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu, u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svog posjeta Hrvatskoj prije desetak dana rekao da je Hrvatska ""Hrvatska potpuno spremna uskoro se priključiti mehanizmu ERM 2".
O ulasku neke zemlje u ERM2 odlučuje zemlje članice eurozone i Europska središnja banka.
Prema zadnjem konvergencijskom izvješću Komisije iz svibnja 2018. Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu, sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine.
Hrvatski ulazak u eurozonu može se očekivati najranije oko 2023. 
Plenković je u srijedu navečer nazočio prijamu koji su u povodu Dana državnosti organizirale  tri hrvatske diplomatske misije u Bruxellesu.
U četvrtak sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke, te na summitu EU-a, koji počinje popodne.
U četvrtak ujutro sastat će se s petoricom premijera zemalja članica koji pregovaraju o imenovanjima novih čelnika europskih institucija. 
U četvrtak prije sastanka Europskog vijeća, sastat će se šestorica premijera koji u ime svojih političkih grupacija pomažu predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku u pronalaženju rješenja za imenovanje novih čelnika.
U ime Europske pučke stranke pregovaraju hrvatski i latvijski premijer Andrej Plenković i Krišjanis Karinš, u ime socijalista španjolski i portugalski premijeri Pedro Sanchez i Antonio Costa, a u ime liberala belgijski i nizozemski premijer Charles Michel i Mark Rutte.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.