Obavijesti

News

Komentari 3

Hrvatska zemlja s visokim udjelima nenaplativih kredita

Na razini Europske unije udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju banaka iznosio je na kraju lipnja 3,4 posto, približivši se razini iz razdoblja prije krize, pokazuje izvješće Europske komisije

VIDEO

Hrvatska je u skupini zemalja Europske unije s visokim udjelima nenaplativih kredita u drugom tromjesečju, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće Europske komisije o uspostavi europske bankovne unije.

Na razini Europske unije udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju banaka iznosio je na kraju lipnja 3,4 posto, približivši se razini iz razdoblja prije krize, pokazuje izvješće Europske komisije.

U istom razdoblju prošle godine iznosio je 4,6 posto.

Neneplativi su krediti u EU sredinom ove godine dosegnuli ukupni iznos od 820 milijardi eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Među zemljama članicama daleko najveći udio nenaplativih kredita bilježila je u drugom ovogodišnjem tromjesečju Grčka, od 44,9 posto. Slijede Cipar s 28,1 posto, Portugal s 11,7 posto, Italija s 10 posto i Bugarska s 9,2 posto, pokazuje izvješće EK.

Hrvatska je gotovo izjednačena s Irskom s udjelom nenaplativih kredita u drugom tromjesečju od 8,7 posto, manjim za tri postotna boda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U Irskoj on je na kraju ovogodišnjeg lipnja iznosio 8,5 posto.

Najmanji je udio nenaplativih kredita sredinom godine bilježio Luksemburg, od samo 0,6 posto. 

U skupini zemalja s udjelima nenaplativih kredita nižim od dva posto izdvajaju se Finska s 1,1 posto, Švedska i Velika Britanija s po 1,3 posto, Njemačka s 1,7 posto i Estonija s 1,8 posto.

"Financijska je stabilnost u proteklim godinama znatno pojačana i smanjenje rizika u bankovnom sektoru EU-a nastavlja se stabilnim tempom", konstatiraju u Bruxellesu.

Stoga Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK nadležan za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, pozva ministre financija i čelnike EU-a da u prosincu postignu dogovor o "konkretnim mjerama" podjele rizika.

Agencija dpa podsjeća da je na stolu nekoliko prijedloga o podjeli rizika na razini Unije, čime bi se trebala ojačati njezina otpornost na buduće krize.

Ključni elementi prijedloga uključuju uspostavu jamstvenog fonda za posrnule banke i sporni program osiguranja depozita, navodi dpa, podsjećajući da Njemačka uz još neke zemlje EU-a inzistira na prethodnom smanjenju rizika kako bi se minimalizirala izloženost njezinih zajmodavaca potencijalno skupom spašavanju banaka u drugim zemljama EU-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina