Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Hrvatske vode: Uzorkuje se voda iz Save, uskoro rezultati

Do onečišćenja rijeke Spreče je došlo 27. travnja 2018. godine u poslijepodnevnim satima uslijed puknuća brane iz bazena tvornice Sisecam Soda u Lukavcu u Bosni i Hercegovini

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1 komentara

Temeljem naloga Hrvatskih voda, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije obavio je uzorkovanje vode rijeke Save uzvodno i nizvodno od utoka rijeke Bosne u rijeku Savu. O rezultatima uzorkovanja vode javnost će biti pravovremeno informirana.

Do onečišćenja rijeke Spreče je došlo 27. travnja 2018. godine u poslijepodnevnim satima uslijed puknuća brane iz bazena tvornice Sisecam Soda u Lukavcu u Bosni i Hercegovini. Istjecanje iz tvorničkog bazena je zaustavljeno.

Službe Hrvatskih voda postupaju sukladno Državnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda te Operativnom planu mjera Hrvatskih voda za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda.

Službe na terenu nadziru mjesto potencijalnog onečišćenja, upućuju zahtjev ovlaštenom laboratoriju za obavljanjem analize vode te o dobivenim informacijama obavještavaju vodopravnu inspekciju koja odlučuje o eventualnom stupnju ugroženosti te daljnjem postupanju. Uz navedeno, razmjenjuju podatke i s Glavnim međunarodnim centrom za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjim informacijama koje su dobivene od Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini putem Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Republici Hrvatskoj, nastalo onečišćenje rijeke Spreče je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica – priopćili su iz Hrvatskih voda.

Mještani Pruda, nedaleko Odžaka (BiH) mjesta u kojemu se u rijeka Bosna ulijeva u Savu ulijeva u srijedu dopodne su rekli da nisu primijetili nikakve promjene u vodotoku Bosne kao i na samom ušću.

– Mislimo da to zagađenje još nije stiglo do nas, a ako i stigne vjerujem da će ono biti minimalno, jer velika je količina vode u Bosni koja je tu lužnatu supstancu najvjerojatnije razblažila. Nadamo se da neće utjecati na floru i faunu ove lijepe rijeke – rekli su u Prudu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message