Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
122 komentara

Goran je vidio otok smrti: Tko ode na njega, taj se ne vraća...

Hrvatski biolog Goran Šafarek došao je do plemena koje živi izolirano od civilizacije. Šafarek je na ekspediciji bio s Olgom Jovanović i Milivojem Krvavcem. Opasnost vlada i od zmija i krokodila, a ne samo od plemena

Foto: Privatni album
122 komentara

Bili smo u ekspediciji na tom otočju prije nekoliko godina, a tamo se i nalazi taj otok Sentinel. Nažalost, ili nasreću, nismo ga posjetili, ispričao nam je hrvatski biolog Goran Šafarek.

Sentinel je u svijetu poznatiji kao otok smrti, otok s kojeg se nitko nikad nije vratio. Dio je otočja Andaman u Bengalskom zaljevu kraj Indije. Na njemu već više od 30.000 godina žive domoroci koji ne žele nikakav kontakt s ostatkom civilizacije. Svakog posjetioca “pozdravljaju” otrovnim strelicama pa je na otok posljednjih godina i zabranjen dolazak. Nedavno je na tom otoku skončao Amerikanac John Allen Chau, a kroz povijest je zabilježeno još nekoliko ubojstava stranaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Cijelo to Andamansko otočje je područje domorodaca gdje je dolazak stranaca strogo ograničen, ali Šafarek je jedan od istraživača koji je na otočju proveo tri mjeseca.

I TAKO ŽIVE VEĆ 30.000 GODINA Misteriozno pleme: Vole orgije na plaži, a strance uvijek ubiju

- Svi lokalni istraživači s kojima smo se družili upozoravali su nas na taj otok. Nitko nikad od njih nije otišao tamo jer zna kako bi završio. Bili smo samo na dijelu otočja gdje je dopušteno. Samo smo mogli vidjeti taj otok u daljini. Ali i ostatak otočja nije ništa blaži prema strancima. Često smo morali prelaziti preko teritorija plemena Jarave. Morali su nas čuvati naoružani stražari jer bi nas mogli napasti - objašnjava Šafarek. Sva ta plemena, kao i ono s otoka Sentinel, živi kao u kamenom dobu. Jedino oružje su im luk i strijela, nose samo krpice ili ne nose ništa, a neki antropolozi tvrde da ne znaju ni zapaliti vatru. No pleme s otoka Sentinel i dalje živi.

Foto: Privatni albumI

ŠOK NA INDIJSKOM OTOKU Htio ih pokrstiti: Pleme zasulo misionara strijelama i ubilo ga

- Tamo su kilometri i kilometri džungle. Komarci, krokodili, a da ne kažem kraljevske kobre i najotrovnija zmija Azije krait, pa onda kukci i ostalo. Kako oni tamo preživljavaju i održavaju se, to je čudesno. Da im netko od stranaca i dođe, vjerojatno bi to pleme izumrlo, jer nemaju imunitet na bakterije i viruse našeg svijeta. Prije nekoliko godina je čak i zabranjeno snimanje otoka - dodaje Šafarek.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message