Obavijesti

News

Komentari 18

'Hrvatski' državljani 'pali' u Španjolskoj: Ubili su čovjeka i skrivali se čak 20 godina

'Hrvatski' državljani 'pali' u Španjolskoj: Ubili su čovjeka i skrivali se čak 20 godina
5

Uselili su se u Kataloniju gdje su koristili lažne hrvatske dokumente. U početku su se nastavili baviti svodništvom i noćnim životom, a katalonska policija ih je nekoliko puta uhićivala...

VIDEO

Katalonska policija uhitila je dvojicu muškaraca koji su ubili čovjeka u Francuskoj, pa se s lažnim hrvatskim dokumentima skrivali 20 godina u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske.

Uhićeni muškarci, čija imena nisu objavljena, ujak su i nećak u dobi od 51 i 39 godina. Živjeli su u Francuskoj gdje su se bavili prostitucijom i svodništvom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

španjolska 00:58

U ožujku 2003. ubili su 29-godišnjeg muškarca koji se bio zaljubio u jednu od žena na kojoj su zarađivali i koju je htio izvući iz svijeta prostitucije.

Mjesecima zvao Zagrepčanina, prijetio da će nauditi njemu i obitelji. Izvukao 21.000 eura
Mjesecima zvao Zagrepčanina, prijetio da će nauditi njemu i obitelji. Izvukao 21.000 eura

Tog francuskog državljanina su oteli i pretukli na smrt. Tijelo su stavili u automobil, u vlasništvu jednog od njih, pa ga odvezli u planinsko područje pored gradića Gondreville na istoku Francuske. Ondje su se riješili beživotnog tijela.

Odlučili su tada pobjeći iz Francuske jer su ih istražitelji identificirali. Uselili su se u Kataloniju gdje su koristili lažne hrvatske dokumente. U početku su se nastavili baviti svodništvom i noćnim životom, a katalonska policija ih je nekoliko puta uhićivala. Od 2004. do 2008. bili su uhićeni zbog kaznenog djela oduzimanja slobode u svrhu seksualnog iskorištavanja i kršenja sigurnosti u prometu.

Katalonskim policajcima su tada predočili dokumente s imenima za kojima nije bio raspisan međunarodni uhidbeni nalog.

Nakon toga su obojica napustila ovu aktivnost i nastavila živjeti odvojeno. Godine 2010. posvađali su se međusobno zbog duga, pa tužili katalonskoj policiji jedan drugoga. Pritom su dali lažna imena i iste dokumente kojima su se koristili otkako su došli iz susjedne Francuske. Jedan od njih je zatim dobio i zakonsku prometnu dozvolu za vožnju u Španjolskoj.

Policija 'češljala' Split i Čiovo: U stanovima našla travu i kokain
Policija 'češljala' Split i Čiovo: U stanovima našla travu i kokain

U Francuskoj im se sudilo u odsutnosti 2011. godine te su osuđeni kao počinitelji ubojstva na 30 i 26 godina zatvora. Francuska je izdala dva europska uhidbena naloga za njima. Katalonska policija, odnosno njen odjel za umorstva, dobio je pravi identitet obojice zahvaljujući jednoj drugoj istrazi kojom su bile obuhvaćene druge osobe.

Odjel za umorstva je zatim putem uobičajene suradnje s policijama drugih zemalja razmijenio informacije s policijama Rumunjske, Belgije, Francuske i Hrvatske jer su se identificirali hrvatskim dokumentima prema kojima nije bilo aktiviranih uhidbenih naloga niti drugih upozorenja.

Rumunjska policija izvijestila je katalonsku kako se uz jednog od njih veže ubojstvo iz nehaja iz 1995. godine. Belgijska policija navela je da je ista osoba imala povijest teške pljačke 2001. Konačno, francuska policija je izvijestile o aktivnoj potrazi za njima zbog ubojstva i otmice iz 2003. godine.

Katalonski istražitelji utvrdili su da je međunarodni uhidbeni nalog još uvijek na snazi, te krenuli u potragu za njima. U kolovozu su jednog otkrili u mjestu Segur de Calafell, između lučkog grada Tarragone i Barcelone, a drugog u mjestu El Prat de Llobregat pored Barcelone.

Dvojica bjegunaca su, međutim, poduzela brojne sigurnosne mjere. Jedan od njih je napuštao kuću prekrivenog lica, da ga slučajno ne bi snimile kamere postavljene u blizini, a također je na svoju kuću ugradio kamere koje su snimale okolinu.

Policija ih je ondje uhitila. 

- Zatvorska kazna im je uskoro trebala otići u zastaru - priopćila je katalonska policija. Na parkiralištu jednog od njih pronašla je isto vozilo kojim su prebacili tijelo 2003. godine. Vozilo je bilo parkirano, prekriveno ceradom i okruženo s nekoliko "zamki" strateški postavljenih kako bi se otkrio svaki pokušaj neovlaštenog diranja ili mijenjanja.

Nakon što su privedeni odvedeni su na sud gdje im je određen zatvor i premještaj u kaznionicu u Francuskoj.

Glasnogovornik katalonske policije rekao je na konferenciji za medije da je muškarac koji je živio u mjestu El Prat de Llobregat radio u luksuznom hotelu te "živio normalnim životom".

- Prije toga je radio u drugim hotelima u Kataloniji - dodao je.

Hrabroj prodavačici (19) ukrao novac iz blagajne: Iščupala mu ga iz ruke i otela ukradene boce
Hrabroj prodavačici (19) ukrao novac iz blagajne: Iščupala mu ga iz ruke i otela ukradene boce

Drugog muškarca, koji je živio u mjestu Segur de Calafell, opisao je kao "gospodina agresivnog ponašanja". Glasnogovornik, upitan u telefonskom razgovoru jesu li dvojica muškaraca porijeklom iz Rumunjske, odbio je odgovoriti.

- Nikada ne navodimo nacionalnost uhićenih kako ne bismo stigmatizirali ljude prema nacionalnosti - objasnio je.

Katalonska policija u petak nije otkrila koje su lažne hrvatske dokumente koristili, kako su došli do njih, te imaju li ikakve veze s Hrvatskom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije