Obavijesti

News

Komentari 258

Hrvatski jezik razdvojiti na dva predmeta - osnovni i napredni

Hrvatski jezik razdvojiti na dva predmeta - osnovni i napredni
1

Predsjednica je ponovila svoj stav da kurikularna reforma treba biti lišena ideologizacije i politizacije. Kaže da ideološke predmete treba staviti kao izborne predmete

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je prije nekoliko dana kako kurikularna reforma mora biti lišena bilo kakve ideologizacije i politizacije.

- Bilo kakve ideološke predmete u školi treba staviti kao izborne i gotovo. Pa tko hoće, neka ih pohađa - pojasnila je predsjednica Grabar-Kitarović svoj stav za Jutarnji list.

Ona ima rješenje i za nastavu hrvatskog jezika oko čijeg su se programa također lomila koplja.

- Hrvatski treba razdvojiti u dva predmeta - bazični i napredni (advanced placement) sa svom tom književnošću za one koji žele u humanističke znanosti ili znati više - kaže predsjednica koja smatra da je općenito rješenje u AP programima.

- Pa neka fakulteti postave kao kriterij za upis koje AP predmete srednjoškolac mora učiti za njihov studij, ostale treba rasteretiti običnim predmetima - kaže predsjednica Grabar-Kitarović i naglašava da učenicima treba dati puno više izbora s obzirom na usmjerenje koje žele. Kaže da bi takvi već trebali biti sedmi i osmi razredi osnovne škole.

Barišić: Počašćen sam što je predsjednica zainteresirana za reformu

Ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, komentirao je izjave predsjednice Grabar Kitarović o kurikularnoj reformi, javlja N1.

- Ja sam toliko počašćen time da je predsjednica Republike zainteresirana za provedbu reforme obrazovanja. Mislim da u društvu u kojemu imamo toliko zanimanje i predsjednice Republike i predsjednika Vlade doista dobar znak da će ova reforma biti uspješna, a ja činim sve kao resorni ministar da dadem svoj prinos tome i doista sam impresioniran kolika je energija mnogih dionika koji su se uključili u reformu - rekao je Barišić.

Upitan za komentar na izjavu predsjednice da bi predmet hrvatski jezik trebalo podijeliti na dva dijela, osnovni i napredni, Barišić je rekao da ne bi tek tako ulazio u to što bi u pojedinačne predmete trebalo uvoditi.

- Za stručna pitanja dopustimo stručnjacima koji će u Ekspertnoj radnoj skupini raditi, koji će početi već idući tjedan sa svojim poslom, da se oni bave pitanjima hoće li hrvatski biti kao jedan ili kao dva predmeta. U svakom slučaju, ono što ja mogu reći načelno, iznimno je važno učenje hrvatskoga jezika. Materinji jezik, književnost je itekako značajna i tome trebamo dati veliko značenje, prije svega proučavanje europske, svjetske književnosti, ali i vlastite - rekao je Barišić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 258
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.