Obavijesti

News

Komentari 11

Hrvatski radnici pokušavaju pobjeći avionima ili brodovima

Hrvatski radnici pokušavaju pobjeći avionima ili brodovima
3

Skupina radnika uspjela je doći do sjevera zemlje gdje traže način da ju napuste. Dva Hrvata ostala su na naftnom polju u unutrašnjosti, a nekoliko u Bengaziju

VIDEO

U subotu se veća grupa stranih radnika s naftnog polja Sarir na jugu Libije, duboko u pustinji, autobusima prebacila na sjever zemlje odakle će pokušati zračnim ili morskim putem izaći iz Libije. 

- Mi smo sada 750 kilometara od Sarira. Za 12,5 sati prevalili smo tu udaljenost mijenjajući autobuse. Vozili smo se djelomično asfaltnim i pješčanim cestama. Put je protekao bez većih problema, osim što je bilo puno kontrolnih točaka. U Sariru je ostalo petnaestak stranih radnika, među njima i dva Hrvata. Josip Žalac iz Slavonskog Broda nije krenuo s nama, odlučio je ostati tamo. Radimo u različitim tvrtkama, tako da svaka tvrtka donosi odluku što će učiniti sa svojim radnicima. Njima je najvjerojatnije savjetovano da tamo ostanu i čekaju na evakuaciju - rekao je Bećir Musić, strojarski inženjer zaposlen u Arabian Oil Gulf Company u razgovoru preko Skypea u nedjelju ujutro. 

- Neslužbeno imam informaciju da bi od Sarira na udaljenosti od oko 250 kilometara trebao sletjeti jedan njemački transportni zrakoplov pa je moguće da će s njima krenuti. No, teško im je donijeti odluku jer je puno bandi na cestama koje pljačkaju. U nedjelju ujutro sam se čuo s njima u Sariru i stanje je još dobro, ali situacija se mijenja iz sata u sat. Što se tiče lijekova koji nedostaju Josipu Žalcu u kampu je klinika i mislim da ne bi trebalo biti problema - rekao je Musić. 

Braća Mato i Pejo Krajinović također iz Slavonskog Broda koji su zajedno s grupom radnike prije nekoliko dana iz Sarira stigli u Bengazij, još su tamo. Plan je bio da se radnici brodom prebace u Egipat do Aleksandrije, a odatle zrakoplovom za Europu. Ulazak u Egipat je otežan zbog velike gužve na granicu, tako da će najvjerojatnije u Bengaziju ostati još neko vrijeme, rekli su predstavnici tvrtke AGECO.

Iz Libije je do sada evakuirano oko 100.000 stranih radnika, a Gadafijeve pristaše navodno su preuzele kontrolu na granici s Tunisom što bi dodatno moglo otežati evakuaciju.

Prosvjednici su u nedjelju zauzeli još jedan grad,  Zawiyu, 50-ak kilometara zapadno od Tripolija, posljednjeg uporišta Moamera Gadafija. Zawiyu, koji je najbliži grad Tripoliju, opkolili su Gadafijevi pristalice, no prosvjednici su svejedno uspjeli zauzeti centar. Muškarac Mustafa rekao je za stranim medijima da je u zadnjem sukobu s Gadafijevim pristašama ubijeno sedmero ljudi. Zapaljene su policijske postaje i vladini uredi, mnoge zgrade su izrešetane mecima. 

Sirija: Nema jedinstva za izlazak na ulice

U Siriji su se građani pokušali organizirati preko Facebooka u grupi pod nazivom 'Dan gnjeva' usmjeren protiv predsjednika Bashara Assada i 'korupcije i tiranije', no na kraju nisu izašli na ulice. Mordechai Kedar, profesor sa sveučilišta u Izraelu, kaže kako građanima fali jedinstva i koordinacije, ali ih ometa i ograničenje na internetu koje je nametnula vlast. 

U Jemenu ubili 16 prosvjednika

Prosvjedi protiv 30 godina duge diktature Alija Abdualha Saleha počeli su 16. veljače u Jemenu. Predsjednik je pokret osudio nazvavši ga pokušajem razjedinjenja nacije.

- To je urota protiv jedinstva Jemena i teritorijalnog integriteta. Mi, u oružanim snagama, smo sa svakom kapi krvi služili da očuvamo republikanski režim, rekao je Saleh u nedjelju i opet odbio odstupiti s položaja dok mu ne završi mandat 2013. godine. Obećao je da kad odstupi vlast neće predati svom sinu, iako je slična obećanja ranije izigrao. Saleh je inače saveznik SAD-a u borbi protiv Al Qa'ide i vladar najsiromašnije zemlje na arapskom poluotoku. U petak se na prosvjedima diljem zemlje nazvanim 'početak kraja' okupilo oko 100.000 ljudi. Prosvjedi su najsnažniji na jugu. Prema izvješćima medija ubijeno je 16 ljudi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C