Obavijesti

News

Komentari 139

HDZ se priklonio promjenama Ustava, SDP pozdravio odluku

HDZ se priklonio promjenama Ustava, SDP pozdravio odluku
10

Željko Reiner (HDZ) od Sabora je zatražio da Sabor žurno donese odluku o raspisivanju referenduma koji je zatražila građanska inicijativa 'U ime obitelji'

VIDEO

Na početku saborske sjednice u srijedu HDZ je inicirao stanku, a Željko Reiner (HDZ) od Sabora potom je zatražio da Sabor žurno donese odluku o raspisivanju referenduma koji je zatražila građanska inicijativa 'U ime obitelji' i za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene prikupio 750.000 potpisa. Podsjetio je da su potpisi provjereni.

- Sada nema niti jedan formalno-pravni razlog da se odgađa raspisivanje referenduma, ali ništa se ne događa. Ovakvo odugovlačanje izaziva sumnje da se želi još jednom izmanipulirati građane i smicalicama odgoditi raspisivanje referenduma - upozorio je Reiner.

Reiner je podsjetio da je dok je bio u oporbi aktualni premijer Milanović svečano na zagrebačkom Trgu bana Jelačića potpisao peticiju za raspisivanje referenduma vezan za Zakon o radu. Pita se i žele li vladajući sada odgađanjem referenduma razvodniti interes građana za ovu inicijativu ili im uskratiti pravo da izraze svoju volju.

- Misle li vladajući kao i nekim prošlim vremenima nametnuti svoj svjetonazor, a svi će ga morati zbog straha slijediti - upitao je Reiner.

Osvrnuo se i na konzultacije oko promjena Ustava iz kojih je izuzet HDZ. 

- Svjedoci smo da premijer poziva čelnike parlamentarnih stranaka, trguje s njima, obećava im, a sve da bi dobio potporu za promjenu Ustava - rekao je HDZ-ovac. Ustvrdio je da je takvo ponašanje netransparentno. I HDSSB zanima kada će se odnosno u kojem roku provesti referendum koji je potpisalo više od 700.000 građana.

- Morate to poštivat. Ne može se ovako, ne govoriti o tome - rekao je Boro Grubišić (HDSSB).

Igor Dragovan (SDP) kazao je da će razgovori između stranaka krenuti nakon što se pokrene inicijativa za promjenu Ustava. Kazao je da će svatko imati priliku iznijeti prijedloge o kojima će se razgovarati.

- Nemate ekskluzivno pravo da se vas prve pita. U toj priči će doći vjerojatno svi na red. Ako postoji volja za razgovor, vrata su otvorena - kazao je Dragovan HDZ-ovcima.

Nada se da su spremni podržati inicijativu da se onemogući zastara za sva teška ubojstva. Kazao je i da svatko treba dati doprinos da se smire tenzije u Vukovaru, koje su prisutne samo zato jer politika stoji iza toga da se ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Na zahtjeve oporbe za raspisivanje referenduma vezanu uz inicijativu 'U ime obitelji' kazao je da će ta procedura održati u skladu sa zakonom i Ustavom, te da će se poštovati svi rokovi koji su preporučeni.

"Partija je otvorila ideološki rat"

Na klupama zastupnika je prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava, a vladajući žele u krovnim dokumentom države onemogućiti zastaru za sva teška ubojstva. Za pokretanje postupka promjene Ustava potrebna je kvalificirana većina odnosno 76 zastupnika, dok će za same promjene Ustava svoj glas za morati dati 101 zastupnik. Kukuriku koaliciji za to će biti potrebne ruke Laburista, HDSSB-a i kluba koji vodi nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Tko je i u čije ime ubijao, pitanje je koje se očekivano nametnulo tijekom rasprave. 

Dujomir Marasović (HDZ) optužio je da je "partija ovim prijedlogom otvorila svjetonazorski i ideološki rat unutar hrvatskoj naroda, čega nažalost nisu svjesni". Situacija u kojoj smo se našli sliči mu politiku Apartheida da manjina terorizira većinu.

- Zašto ne otvorite suđenje za Daksu koja je bila ratni zločin. Sudili ste i ubili, vaši partizani i vaši komunisti, fratra koji je napisao 'Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata'. Uzeli ste za vrijeme ratnih operacija sve ranjenike iz zagrebačkih bolnica i bacili ih u Jazovku. Zašto za to ne otvorite suđenje? Imate pravo to sudit. Zašto ne otvorite suđenje za Goli otok? To su zločini u ime ideološke borbe, to je politički motiviran zločin. Tko je kriv za smrti na Golom otoku - upitao je Marasović ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

"Dobili su sve moguće nagrade na čelu sa zločincem Josipom Brozom Titom"

Ustvrdio se da se ovime baca prašina u oči građanima, a zapravo ovime nastavljaju politiku da nitko ne odgovara za sve moguće zločine koji su učinjeni u proteklih 50 godina.

- Prozvali ste da je HDZ krao, ako i jest krao zato je u zatvoru, a vaši koji su ubijali i punili jame ne da nisu u zatvoru nego su dobili sve moguće nagrade na čelu sa zločincem Josipom Brozom Titom kojemu treba skinuti ime sa bilo kojeg trga ili ulice u Hrvatskoj i njemu treba suditi. Pošto više ne diše treba suditi komunističkim zločinima i vidjeti je li on tome kriv - kazao je.

Predsjedavajući Josip Leko upozorio ga je da je nekorektno govoriti tko je u čije ime ubijao, te ga pozvao da se kloni takvih kvalifikacija. Iz klupe Marasović je uzvratio da su "sljednici te politike".

Resorni ministar Miljenić odgovorio je Marasoviću da ako je ubojstava na Golom otoku bilo, da pravosuđe u procesuiranju istih priječi zastara.

- Dignite ruke za ovaj prijedlog i može se goniti. Nemojte dignut i ne može se goniti. Evo to vam je jednostavan odgovor. Što se tiče ubijanja. Nitko moj nije ubijao i to ne prihvaćam. Jedan moj djed je bio u partizanima i ja se s tim ponosim i mislim da je to odlična stvar. Ali tom ovdje nije mjesto - kazao je. Ne zna zašto se u raspravi ide na ideologiju, koju u prijedlogu vladajućih nema. Napominje da svatko onaj tko je ubio, bez obzira u čije ime, treba u zatvor, a ako se ne ukine zastara to će biti onemogućeno.

Nezavisni Ivan Grubišić načelno je podržao promjene Ustava, jer je i sam žrtva ideoloških postupaka u vrijeme drugog svjetskog rata. Kazao je da su mu partizani iz kuće odveli oca i brata i ubili ih, ali i još pet bližnjih rođaka. Ustvrdio je da je oprostio svima, ali da nema ništa protiv da se odgovorne za to koji su živi i procesuira. 

S obzirom na prozivke HDZ-ovaca da vladajući svim silama žele spriječiti izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, nezavisni zastupnik Damir Kajin kazao je:

- Ja tu nikoga ne štitim, najmanje Perkovića kojega nisam nikada ni vidio. No neki, sa desna, stajali su mirno pred Perkovićem i s njim tijesno surađivali - rekao je.

HDZ: Ne želimo štititi ubojice politički motiviranih ubojstava

Podršku prijedlogu vladajućih da se promjenom Ustava onemogući zastarijevanje teških ubojstava dao je i HDZ, jer kažu ne žele štititi ubojice politički motiviranih ubojstava ili bilo kakvih drugih. No, da bi digli ruku za promjene ustava imaju dva uvjeta. Prvo je da se retroaktivno primjenjuje odredba da nema nema zastare za ubojstva počinjena od strane komunističkog režima u Jugoslaviji. Drugi uvjet je da se donese Ustavni zakon za provedbu promjene Ustava kojim bi se odredilo da se kazneni postupci pokrenuti u zemljama članicama EU imaju prvenstvo u odnosu na postupak koji bi se mogao pokrenuti pred pravosudnim tijelima Hrvatske.

- Nadam se da se ni jedna strana sabornice tome neće protiviti. Ovime pomažemo vladajućoj većini da otkloni prigovor da se u promjene Ustava ide isključivo zbog jedne jedine osobe. Ovim bi se neutralizirali i mogući prigovori iz pojedinih članica EU i drugih relevantnih političkih krugova da Hrvatska želi ustavnopravnim inženjeringom izigrati preuzete obveze. Takve promjene Ustava i zakona snažno bi učvrstile vjerodostojnost Hrvatske kao nove članice EU - rekao je HDZ-ov ustavotvorac Vladimir Šeks.

"Optužba je bila pucanj u prazno"

Kazao je da će biti zanimljivo vidjeti što će na HDZ-ovu podršku ustavnim promjenama premijer Zoran Milanović koji je više puta ponovio da oni koji su protiv ustavnih promjena štite ubojice.

- Ta optužba, lansirana prije svega prema HDZ-u, bila je pucanj u prazno. Upravo se zauzimamo za to da se dokine zastara i da se omoguće istrage i suđenja za ubojice i njihove nalogodavce - rekao je Šeks.

Laburist Dragutin Lesar predložio je da ustavne promjene stupe na snagu isti dan kada i zakon o europskom uhidbenom nalogu te da se tako otklone dvojbe vezane uz motive zašto se baš sada i na ovakav način ide s ustavnim promjenama. Predložio je vladajućima da razmislje o formulaciji i porukama koje se šalju.

- Ako govorimo o slanju poruka putem Ustava cijelo se vrijeme pitam da li onda šaljemo poruku da primjerice kaznena djela zlostavljanje, seksualno zlostavljanje i svakog drugog oblika teškog zlostavljanja djece je manje društveno zlo i to će ići u zastaru, a teška ubojstva ne - upitao je Lesar.

HNS je za pokretanje procesa promjene Ustava

Predlaže da se razmotri i referendumska inicijativa 'U ime obitelji'za koju je prikupljeno više od 700.000 potpisa, ali i da se u okviru ustavnih promjena riješi problem referendumskog odlučivanja. HNS je za pokretanje procesa promjene Ustava.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) pozdravila je što se HDZ ipak priklonio promjenama Ustava. Prvi uvjet da nema zastare za ubojstva počinjena od strane komunističkog režima kaže su apsolvirana u prijedlogu vladajućeg. Što se tiče drugog prijedloga da se kazneni postupci pokrenuti u zemljama članicama EU imaju prvenstvo u odnosu na hrvatsko pravosuđe smatra pokušajem suspenzije hrvatskog pravosuđa.

- To je pucanj na vlastito pravosuđe. Mi imamo zakon o pravosudnoj suradnji, a ne o suspenziji hrvatskog pravosuđa - upozorila je Antičević Marinović.

"Ovo je napad na suverenitet kakav ovaj dom nije doživio"

Čelnik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) oštro se usprotivio uvjetu sa se kazneni postupci pokrenuti u zemljama članicama EU imaju prvenstvo u odnosu na domaće pravosuđe.

- Ovo je napad na suverenitet ovakav ovaj dom nije doživio. Ovakav prijedlog za SDP je neprihvatljiv. Vas kolega Šeks uvažava i čudi me što upravo od vas dolaze ovakvi prijedozi. Blago je reći da ste ovime prevršili svaku mjeru - rekao je Grbin.

Neprihvatljiv im je drugi uvjet jer napominje, vladajući svojim prijedlogom žele osuditi sve zločine bez obzira koju su značku nosili na kapi.

Replicirao mu je prozvani Šeks koji je SDP-ovog zastupnika upozorio da je pogrešno interpretirao njegov prijedlog.

- Zauzimam se za to da kada je zatražena primjena europskog uhidbenog naloga da se tada ne bi smjelo dogoditi da se promjenom Ustava ili zakona eskivira i izigra europski uhidbeni nalog i da se kaže da mi nećemo postupiti po nalogu jer sami pokrećemo postupak - pojasnio je Šeks.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...