Obavijesti

News

Komentari 11

Hrvatski vozač dobio tri godine, Španjolci mu našli 38 kg droge

Hrvatski vozač dobio tri godine, Španjolci mu našli 38 kg droge

Vozač ranije nije bio kažnjavan, a u pritvoru se nalazio od 13. svibnja. Dan ranije ga je, oko 11.30 sati ujutro, zaustavila španjolska Civilna garda na autocesti blizu baskijskog grada Iruna

VIDEO

Hrvatski vozač kamiona, kod kojeg je u svibnju na granici između Španjolske i Francuske pronađeno 38 kilograma smole kanabisa, osuđen je u Španjolskoj na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 eura. Punoljetnom vozaču, čije ime nije navedeno, sudilo se zbog posjedovanja te zabranjene droge u sjevernom gradu San Sebastianu jer je bio uhićen u tamošnjoj pokrajini Baskiji kada je namjeravao prijeći u Francusku.

U presudi napisanoj na tri stranice, koja se nalazi u posjedu 24sata, piše kako je državno odvjetništvo zatražilo zatvorsku kaznu od 3 godine i jednog dana, te novčanu kaznu od 100.000 eura. Vozač tu novčanu kaznu može zamijeniti dodatnom zatvorskom kaznom. Jedan dan zatvora vrijedi 370 eura.

- Njegova odvjetnica se usuglasila, a optuženi potvrdio suglasnost - piše u presudi poslanoj sa suda iz San Sebastiana.

To mu je prvo kazneno djelo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vozač ranije nije bio kažnjavan, a u pritvoru se nalazio od 13. svibnja. Dan ranije ga je, oko 11.30 sati, zaustavila španjolska Civilna garda na autocesti blizu baskijskog grada Iruna. U kamionu s prikolicom pronašli su 38,1 kilogram smole kanabisa, u čvrstom stanju u obliku pločica. Tih 407 smeđih pločica bilo je zapakirano u 40 prozirnih plastičnih vrećica.

Procijenjena vrijednost zaplijenjene droge je 64.000 eura, navedeno je u presudi. Vozač je iz Hrvatske bio krenuo prema Španjolskoj, gdje je trebao pokupiti vino, pa ga prevesti u Njemačku. U Španjolsku je ušao 8. svibnja s juga Francuske, na graničnom prijelazu Junquera, a zatim produžio prema jugu Španjolske.

- Ondje je otišao kako bi ukrcao drogu, odnosno hašiš, pa s njime krenuo sjevernije u pokrajinu Castilla-La Mancha - rekao je u svibnju glasnogovornik Civilne garde u telefonskom razgovoru.

U Castilli-La Manchi, u središnjem dijelu zemlje, vozač je pokupio palete s kutijama španjolskog vina pa nastavio vožnju prema sjeveru, u namjeri da ponovo uđe u Francusku te nastavi put prema Njemačkoj. U Španjolskoj je zbog koronavirusa bilo proglašeno izvanredno stanje pa su granice tada bile zatvorene za sve strance osim za vozače kamiona, prekogranične radnike, zdravstveno osoblje ili pacijente s dogovorenim operacijama.

Imao dvostruko dno

Na graničnom prijelazu kod grada Iruna kamion je 12. svibnja pregledala španjolska granična policija, prije ulaska u Francusku. U unutrašnjosti prikolice otkrila je dvostruko dno u kojem se nalazio kanabis.

- Optužena osoba imala je tu kanabisovu smolu kako bi ju prodala, prenijela ili predala trećim osobama - navedeno je u presudi. - Time je počinila kazneno djelo protiv javnog zdravlja - dodaje se ondje uz napomenu da kazna odgovara propisanoj kazni iz španjolskog kaznenog zakona.

Vozača je na sudu branila hrvatska odvjetnica Ivana Herak iz odvjetničkog ureda "Law & Business Worldwide (LBW)" sa sjedištem u Barceloni. Herak nije htjela komentirati slučaj. Osuđeni vozač nije bio dostupan za komentar. Nije objavljeno ime prijevozničke kompanije za koju je radio vozač.

Godine 2018. je u Europskoj uniji bilo provedeno 760.000 zapljena kanabisa od čega 318.000 zapljena smole kanabisa, navedeno je u posljednjem izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

- Smolom kanabisa se trguje u velikim količinama preko međunarodnih granica, pa je (zbog tih granica) izglednija njena zapljena. Španjolska je posebno važna u zapljenama zbog blizine Maroka - navedeno je u izvješću.

Iz Maroka, sa sjevera Afrike, ulaze značajne količine obrađenog kanabisa u Europu no španjolska policija kaže kako u posljednje vrijeme organizirane skupine imaju sve više plantaža marihuane i hašiša na španjolskom jugu čime smanjuju troškove prijevoza. 

U Španjolskoj je zaplijenjeno 65 posto od ukupno zaplijenjene smole kanabisa u EU tijekom 2018. godine, podatak je EMCDDA.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović