News

Komentari 11

Hrvatski vozač dobio tri godine, Španjolci mu našli 38 kg droge

Hrvatski vozač dobio tri godine, Španjolci mu našli 38 kg droge

Vozač ranije nije bio kažnjavan, a u pritvoru se nalazio od 13. svibnja. Dan ranije ga je, oko 11.30 sati ujutro, zaustavila španjolska Civilna garda na autocesti blizu baskijskog grada Iruna

Hrvatski vozač kamiona, kod kojeg je u svibnju na granici između Španjolske i Francuske pronađeno 38 kilograma smole kanabisa, osuđen je u Španjolskoj na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 eura. Punoljetnom vozaču, čije ime nije navedeno, sudilo se zbog posjedovanja te zabranjene droge u sjevernom gradu San Sebastianu jer je bio uhićen u tamošnjoj pokrajini Baskiji kada je namjeravao prijeći u Francusku.

U presudi napisanoj na tri stranice, koja se nalazi u posjedu 24sata, piše kako je državno odvjetništvo zatražilo zatvorsku kaznu od 3 godine i jednog dana, te novčanu kaznu od 100.000 eura. Vozač tu novčanu kaznu može zamijeniti dodatnom zatvorskom kaznom. Jedan dan zatvora vrijedi 370 eura.

- Njegova odvjetnica se usuglasila, a optuženi potvrdio suglasnost - piše u presudi poslanoj sa suda iz San Sebastiana.

To mu je prvo kazneno djelo

Vozač ranije nije bio kažnjavan, a u pritvoru se nalazio od 13. svibnja. Dan ranije ga je, oko 11.30 sati, zaustavila španjolska Civilna garda na autocesti blizu baskijskog grada Iruna. U kamionu s prikolicom pronašli su 38,1 kilogram smole kanabisa, u čvrstom stanju u obliku pločica. Tih 407 smeđih pločica bilo je zapakirano u 40 prozirnih plastičnih vrećica.

Procijenjena vrijednost zaplijenjene droge je 64.000 eura, navedeno je u presudi. Vozač je iz Hrvatske bio krenuo prema Španjolskoj, gdje je trebao pokupiti vino, pa ga prevesti u Njemačku. U Španjolsku je ušao 8. svibnja s juga Francuske, na graničnom prijelazu Junquera, a zatim produžio prema jugu Španjolske.

- Ondje je otišao kako bi ukrcao drogu, odnosno hašiš, pa s njime krenuo sjevernije u pokrajinu Castilla-La Mancha - rekao je u svibnju glasnogovornik Civilne garde u telefonskom razgovoru.

U Castilli-La Manchi, u središnjem dijelu zemlje, vozač je pokupio palete s kutijama španjolskog vina pa nastavio vožnju prema sjeveru, u namjeri da ponovo uđe u Francusku te nastavi put prema Njemačkoj. U Španjolskoj je zbog koronavirusa bilo proglašeno izvanredno stanje pa su granice tada bile zatvorene za sve strance osim za vozače kamiona, prekogranične radnike, zdravstveno osoblje ili pacijente s dogovorenim operacijama.

Imao dvostruko dno

Na graničnom prijelazu kod grada Iruna kamion je 12. svibnja pregledala španjolska granična policija, prije ulaska u Francusku. U unutrašnjosti prikolice otkrila je dvostruko dno u kojem se nalazio kanabis.

- Optužena osoba imala je tu kanabisovu smolu kako bi ju prodala, prenijela ili predala trećim osobama - navedeno je u presudi. - Time je počinila kazneno djelo protiv javnog zdravlja - dodaje se ondje uz napomenu da kazna odgovara propisanoj kazni iz španjolskog kaznenog zakona.

Vozača je na sudu branila hrvatska odvjetnica Ivana Herak iz odvjetničkog ureda "Law & Business Worldwide (LBW)" sa sjedištem u Barceloni. Herak nije htjela komentirati slučaj. Osuđeni vozač nije bio dostupan za komentar. Nije objavljeno ime prijevozničke kompanije za koju je radio vozač.

Godine 2018. je u Europskoj uniji bilo provedeno 760.000 zapljena kanabisa od čega 318.000 zapljena smole kanabisa, navedeno je u posljednjem izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

- Smolom kanabisa se trguje u velikim količinama preko međunarodnih granica, pa je (zbog tih granica) izglednija njena zapljena. Španjolska je posebno važna u zapljenama zbog blizine Maroka - navedeno je u izvješću.

Iz Maroka, sa sjevera Afrike, ulaze značajne količine obrađenog kanabisa u Europu no španjolska policija kaže kako u posljednje vrijeme organizirane skupine imaju sve više plantaža marihuane i hašiša na španjolskom jugu čime smanjuju troškove prijevoza. 

U Španjolskoj je zaplijenjeno 65 posto od ukupno zaplijenjene smole kanabisa u EU tijekom 2018. godine, podatak je EMCDDA.

Najčitaniji članci