Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatskoj izručen osumnjičeni ratni zločinac Stevan Budač

Pedesetjednogodišnji Stevan Budač, dvojni državljanin Hrvatske i Srbije, koji je 5. svibnja ove godine uhićen u Rumunjskoj, prepraćen je u zatvor u Osijeku, izvijestio je MUP RH

VIDEO

Republici Hrvatskoj je u petak, na temelju Europskog uhidbenog naloga, Rumunjska izručila Stevana Budača (1967.), osumnjičenog da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba 90-tih izvršio ratni zločin protiv civila u Baranji tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Pedesetjednogodišnji Stevan Budač, dvojni državljanin Hrvatske i Srbije, koji je 5. svibnja ove godine uhićen u Rumunjskoj, prepraćen je u zatvor u Osijeku, izvijestio je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH). 

Osječki Županijski sud izdao je Europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg je optuženik Budač uhićen u Rumunjskoj kada je ušao u tu državu. 

Budača se tereti da je od ljeta 1991. do jeseni 1995., u tada okupiranom baranjskom mjestu Batina, u Republici Hrvatskoj, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, sudjelovao u zlostavljanju, protjerivanju i zastrašivanju tamošnjih Hrvata i Mađara.

Optužnica ga tereti i da je 9. rujna 1991., zajedno s još jednom osobom, pucao i bacao granate na kuću jednog Hrvata, a osam dana poslije i da je s još dvojicom ispitivao i pretukao jednog civila kojemu se od tada gubi svaki trag.

Inače, Stevan Budač, optuženik za ratne zločine protiv civila, je 2002. na osječkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, no Vrhovni sud RH je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.