Obavijesti

News

Komentari 89

HUP o pobuni 45 najvećih građevinskih firmi: "Stanje je alarmantno, radimo s Vladom"

HUP o pobuni 45 najvećih građevinskih firmi: "Stanje je alarmantno, radimo s Vladom"

Najveće građevinske tvrtke su se okupile u inicijativi zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala. Upozoravaju na krah cijelog sektora

VIDEO

Nakon članka 24sata o pobuni čak 45 najvećih građevinarskih tvrtki, oglasila se i Hrvatska udruga poslodavaca. Podsjetimo, objavili smo kako su se ove firme udružile u Inicijativu izvođača radova koja zahtijeva žurne mjere zbog ogromnog porasta cijena građevinskih materijala i energenata. Izričito upozoravaju da će, u slučaju da ne dođe do razumnog rješenja, doći do obustave radova i neizbježnog kraha građevinskog sektora.

'Čelik je skuplji 70% zbog rata! Treba nam pomoć ili zatvaramo gradilišta, ovo je neizdrživo'
'Čelik je skuplji 70% zbog rata! Treba nam pomoć ili zatvaramo gradilišta, ovo je neizdrživo'

24sata su imala uvid u potpisnu listu Inicijative, na kojoj je svoje potpise ostavilo 45 odgovornih osoba najvećih građevinskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Među njima su Strabag, Cestar, Pomgrad Inženjering, Kamgrad, Lavčević, Ingra, Montmontaža, P.G.P., Presoflex Gradnja, Tigra, His, Niskogradnja, Vodotehnika... Svi oni su, uz potpise, ostavili i pečate svojih firmi.

HUP nam je poslao priopćenje u kojem navode da je stanje alarmantno.

- Krajem prošlog tjedna primili smo dopis inicijative koja okuplja 45 poduzeća, izvođača građevinskih radova, na temu negativnog utjecaja izvanrednih okolnosti nepredvidivih porasta cijena na realizaciju investicijskih projekata - kažu iz HUP-a, dodajući da je građevinski sektor s izvanrednim rastom cijena građevinskih materijala i proizvoda pogođen još od kraja 2020. godine, a zadnjih mjeseci pogođen je i rastom cijena goriva te troška rada.

Ne ide po planu

HUP kaže da ovu problematiku ekstremnog nepredvidivog rasta cijena i poremećaja u dobavi materijala već duže od godine dana intenzivno komunicira s nadležnima.

- Vlada je Zaključkom o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda javne naručitelje uputila da priznaju stvarne cijene materijala i proizvoda ugrađenih u projekte i izvođačima isplate razliku u odnosu na ugovorene fiksne cijene. Obzirom da ugovori o javnoj nabavi radova uglavnom sadrže klauzulu o nepromjenjivosti cijena, temeljem Zaključka Vlade javni naručitelji trebali su s izvođačima radova sklopiti dodatke (anekse) tim ugovorima kojima priznaju troškove na ime rasta cijena materijala u dijelu koji snose naručitelji, dok drugi dio rasta tog troška snose izvođači radova - javljaju iz HUP-a.

Međutim, situacija se ne odvija po planu.

- Iako je Vlada Zaključak donijela prije gotovo 7 mjeseci, 30. rujna 2021. g., javni naručitelji još po njemu nisu postupili, a predmetna inicijativa 45 građevinskih poduzeća potvrđuje opravdanost HUP-ovih zahtjeva prema Vladi, ukazujući na veličinu i značaj problema te alarmantnost postojećeg stanja i nužnost hitne provedbe Zaključka kako bi se nastavila realizacija investicijskih projekata i očuvala  radna mjesta u građevinskom sektoru - upozoravaju iz HUP-a.

Horvat: 'Razmatramo kako pomoći građevinarima zbog poskupljenja materijala'
Horvat: 'Razmatramo kako pomoći građevinarima zbog poskupljenja materijala'

U međuvremenu, osnovana je i Radna skupina za izradu metodologije i pravne podloge za eskalaciju cijena na kojoj radi i HUP. Osnivač joj je ministar Oleg Butković, a HUP po ovom pitanju surađuje i s ministrom Paladinom.

- Očekujemo i odgovarajuću promjenu zakonodavnog okvira, primarno Zakona o javnoj nabavi koji je upravo u postupku izmjene. Zbog nepredvidivog rasta cijena građevinskih materijala i energenata te vrlo ograničenih uvjeta i količina njihove dobave, nužno je u javnoj nabavi ugovoriti primjenu novih Posebnih uzanci o građenju, što su ih donijele Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora, kojima se pravednije balansira rizik između naručitelja i izvođača u pogledu promjenjivosti cijena. K tome, u cilju uklanjanja nelojalne domaće i strane konkurencije, u javnoj nabavi nužno je kao obvezni kriterij uvesti i isplatu plaća ugovorenih Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo (pročišćeni tekst i zadnje izmjene), čiju je primjenu na čitav građevinski sektor proširio ministar nadležan za rad, a propisuje je i Zakon o minimalnoj plaći - zaključuju u HUP-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.