News

Komentari 89

HUP o pobuni 45 najvećih građevinskih firmi: "Stanje je alarmantno, radimo s Vladom"

HUP o pobuni 45 najvećih građevinskih firmi: "Stanje je alarmantno, radimo s Vladom"

Najveće građevinske tvrtke su se okupile u inicijativi zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala. Upozoravaju na krah cijelog sektora

Nakon članka 24sata o pobuni čak 45 najvećih građevinarskih tvrtki, oglasila se i Hrvatska udruga poslodavaca. Podsjetimo, objavili smo kako su se ove firme udružile u Inicijativu izvođača radova koja zahtijeva žurne mjere zbog ogromnog porasta cijena građevinskih materijala i energenata. Izričito upozoravaju da će, u slučaju da ne dođe do razumnog rješenja, doći do obustave radova i neizbježnog kraha građevinskog sektora.

24sata su imala uvid u potpisnu listu Inicijative, na kojoj je svoje potpise ostavilo 45 odgovornih osoba najvećih građevinskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Među njima su Strabag, Cestar, Pomgrad Inženjering, Kamgrad, Lavčević, Ingra, Montmontaža, P.G.P., Presoflex Gradnja, Tigra, His, Niskogradnja, Vodotehnika... Svi oni su, uz potpise, ostavili i pečate svojih firmi.

HUP nam je poslao priopćenje u kojem navode da je stanje alarmantno.

- Krajem prošlog tjedna primili smo dopis inicijative koja okuplja 45 poduzeća, izvođača građevinskih radova, na temu negativnog utjecaja izvanrednih okolnosti nepredvidivih porasta cijena na realizaciju investicijskih projekata - kažu iz HUP-a, dodajući da je građevinski sektor s izvanrednim rastom cijena građevinskih materijala i proizvoda pogođen još od kraja 2020. godine, a zadnjih mjeseci pogođen je i rastom cijena goriva te troška rada.

Ne ide po planu

HUP kaže da ovu problematiku ekstremnog nepredvidivog rasta cijena i poremećaja u dobavi materijala već duže od godine dana intenzivno komunicira s nadležnima.

- Vlada je Zaključkom o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda javne naručitelje uputila da priznaju stvarne cijene materijala i proizvoda ugrađenih u projekte i izvođačima isplate razliku u odnosu na ugovorene fiksne cijene. Obzirom da ugovori o javnoj nabavi radova uglavnom sadrže klauzulu o nepromjenjivosti cijena, temeljem Zaključka Vlade javni naručitelji trebali su s izvođačima radova sklopiti dodatke (anekse) tim ugovorima kojima priznaju troškove na ime rasta cijena materijala u dijelu koji snose naručitelji, dok drugi dio rasta tog troška snose izvođači radova - javljaju iz HUP-a.

Međutim, situacija se ne odvija po planu.

- Iako je Vlada Zaključak donijela prije gotovo 7 mjeseci, 30. rujna 2021. g., javni naručitelji još po njemu nisu postupili, a predmetna inicijativa 45 građevinskih poduzeća potvrđuje opravdanost HUP-ovih zahtjeva prema Vladi, ukazujući na veličinu i značaj problema te alarmantnost postojećeg stanja i nužnost hitne provedbe Zaključka kako bi se nastavila realizacija investicijskih projekata i očuvala  radna mjesta u građevinskom sektoru - upozoravaju iz HUP-a.

U međuvremenu, osnovana je i Radna skupina za izradu metodologije i pravne podloge za eskalaciju cijena na kojoj radi i HUP. Osnivač joj je ministar Oleg Butković, a HUP po ovom pitanju surađuje i s ministrom Paladinom.

- Očekujemo i odgovarajuću promjenu zakonodavnog okvira, primarno Zakona o javnoj nabavi koji je upravo u postupku izmjene. Zbog nepredvidivog rasta cijena građevinskih materijala i energenata te vrlo ograničenih uvjeta i količina njihove dobave, nužno je u javnoj nabavi ugovoriti primjenu novih Posebnih uzanci o građenju, što su ih donijele Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora, kojima se pravednije balansira rizik između naručitelja i izvođača u pogledu promjenjivosti cijena. K tome, u cilju uklanjanja nelojalne domaće i strane konkurencije, u javnoj nabavi nužno je kao obvezni kriterij uvesti i isplatu plaća ugovorenih Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo (pročišćeni tekst i zadnje izmjene), čiju je primjenu na čitav građevinski sektor proširio ministar nadležan za rad, a propisuje je i Zakon o minimalnoj plaći - zaključuju u HUP-u.