Obavijesti

News

Komentari 2

HUP: Podržavamo mjere Vlade, ali tražimo i nužne preduvjete

HUP: Podržavamo mjere Vlade, ali tražimo i nužne preduvjete
1

HUP apelira i da Vlada što prije sastaviti i kriterije prema kojima će epidemiološkim pokazateljima omogućavati otvaranje sektora kojima je zabranjen rad

VIDEO

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja plan relaksacija mjera Vlade RH i otvaranje obimnije poslovne aktivnosti jer je to važan korak na putu prema oporavku gospodarstva.

Današnja odluka Vlade daje jasan smjer za ponovno intenziviranje poslovnih aktivnosti i povratak na radna mjesta što je preduvjet stvaranja prihoda i osiguravanja sredstava za plaće radnika. Također, važna dimenzija je i psihološki moment za sve nas, u kojem smo dobili jasan pokazatelj da situacija ide prema boljem.

„Apeliramo da poslodavci u najkraćem roku dobiju jasne i nedvosmislene upute o načinu sigurnog rada. Precizne upute su potrebne tvrtkama kako bi mogli poduzeti sve što je potrebno za poslovanje u novim uvjetima, sukladno uputama epidemiologa. Na taj način najbrže će se moći osigurati uvjeti koji jamče sigurnost zaposlenika, ali i klijenata, kupaca i potrošača te omogućiti nastavak gospodarske aktivnosti bez prijetnji kaznama i zatvaranjima zbog mogućih nejasnih interpretacija. Mislimo da je važno da zajedno s Vladom osiguramo da mjere koje se traže budu primjenjive i izvedive u praksi“, poručuje glavni direktor HUP-a, Davor Majetić.

HUP apelira i da Vlada što prije sastaviti i kriterije prema kojima će epidemiološkim pokazateljima omogućavati otvaranje sektora kojima je zabranjen rad. Na osnovu tih kriterija poduzetnici će moći pratiti situaciju i pripremiti se za mogući početak rada. Uz to, kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će moći ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole
Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole

Jesen dočekujemo s velikim brojem nezaposlenih, trebaju nam hitne mjere sa zamah gospodarstva

Uz ovu fazu relaksacije mjera snažan fokus napora HUP-a usmjeren je na mjere za poticanje gospodarstva i pokretanje novog gospodarskog ciklusa jer moramo stvoriti preduvjete i rješenja za zamah u narednoj godini. U konzervativnim procjenama do kraja godine se predviđa da će biti 300 tisuća nezaposlenih te je zato hitno potrebno stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva.

Ovo je devet nužnih preduvjeta koje HUP predlaže za revitalizaciju gospodarstva:

1. Održavanje likvidnosti poduzeća

2. Žurna analiza svih parafiskalnih nameta – smanjivanje onih koji čine najveći trošak hitno makar na određeno vrijeme, i potom na temelju analize i trajno smanjenje i ukidanje svih za koje je to moguće.

3. Reorganizacija javne uprave i teritorijalnog ustroja države

4. Digitalizacija države

5. Promjena radnog zakonodavstva

6. Nastavak procesa javne nabave i javnih investicija

7. Jačanje investicija privatnog sektora i bolja suradnja lokalnih poduzetnika i lokalne samouprave

8. Plaćanje PDV-a po realizaciji

9. Pitanje samodostatnosti kao pitanje nacionalne sigurnosti, prvenstveno u hrani i lijekovima- strateški razvoj industrije hrane i lijekova u Hrvatskoj radi dostizanja više razine samodostatnosti

HUP će zbog toga intenzivno nastaviti razgovarati s Vladom kako bi se svi zajedno što prije pripremili za pokretanje novog gospodarstva.

Burilović: Postepeno popuštanje mjera polako vraća život gospodarstvu

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u četvrtak su ocijenili kako je dobro da se Vlada odlučila na postepeno popuštanje mjera jer to polako vraća život gospodarstvu, a vjeruju da se odgovornim ponašanjem može pokazati "da gospodarstvo i zdravlje mogu rukom pod ruku".

"Dobro je da se Vlada odlučila na postepeno popuštanje mjera zaštite jer to polako vraća život našem gospodarstvu. Moramo biti jako oprezni jer brzo može pasti u vodu sve što smo napravili. Vjerujem da možemo odgovornim ponašanjem pokazati da gospodarstvo i zdravlje mogu rukom pod ruku", rekao je predsjednik HKG Luka Burilović. 

U Komori kažu i kako ih raduje što je prihvaćen njihov prijedlog da se već u ponedjeljak otvore sve trgovine, ali smatraju kako je trebalo dopustiti rad i šoping centrima.

Također je, dodaju, uvažen i prijedlog Komore o aktivaciji javnog prijevoza jer se radnici vraćaju na posao.

"S obzirom na nespretno tumačenje odluka Državnog inspektorata, bilo dobro da se na jednom mjestu iskomuniciraju jasni i nedvosmisleni uvjeti pod kojima poduzetnici u svim djelatnostima mogu raditi", smatra Burilović.

Trebalo bi, nastavlja, razmisliti i da ugostitelji od 11. svibnja počnu svi raditi uz strogo propisane uvjete, kako ne bi morali otpuštati ljude. "Njihovim bi se otvaranjem mogao spasiti barem djelić turističke sezone, iako smo svjesni da tu slijedi dugi oporavak", kaže Burilović.

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

Među mjerama za pokretanje gospodarskih djelatnosti Vlada je u prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, najavila omogućavanje rada svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija isl.

Od ponedjeljka bi se uvele i javne gradske i prigradske linije te brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama.

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, a u njoj bi se uz ostalo dozvolio rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, koja u dijelu gospodarskih djelatnosti među ostalim predviđa omogućavanje rada trgovačkih centara, uvođenje međužupanijskih prijevozničkih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza, kao i omogućavanje rada ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

HOK veseli odluka o popuštanju mjera, no zanimaju ih i troškovi za njihovo provođenje

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak su istaknuli kako ih veseli odluka Vlade o popuštanju mjera, no sada ih zanimaju mjere epidemiologa koje će propisati način na koji će poslodavac zaštiti sebe, radnike i klijente, a sukladno tome i novi troškovi poslovanja za provođenje tih mjera.

"Veseli nas današnji zaključak Vlade o popuštanju mjera jer smo svi spremni i željni rada. Ono što nas sada zanima su mjere epidemiologa koje će propisati način na koji će poslodavci zaštititi sebe i svoje radnike, ali i klijente, a sukladno tome i novi troškovi poslovanja za prilagodbu i provođenje tih mjera", kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Važnim smatra i utvrđivanje pravila ponašanja građana u javnom prostoru, počevši od javnog prijevoza do boravka u poslovnim prostorima.

U HOK u izražavaju zabrinutost vezanu uz zaposlene roditelje za koje je, kako je rekao Ranogajec, upitno hoće li imati kome ostaviti svoju djecu prije treće faze popuštanja mjera, kako bi bili u mogućnosti doći na svoje radno mjesto.

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

Split: Obrtnici podupiru Vladinu odluku o "relaksaciji" ograničenog rada

Udruženje obrtnika iz Splita poduprlo u četvrtak Vladinu odluku o postupnoj "relaksaciji" ograničenog rada budući da su obrtnici time bili posebno pogođeni u epidemiji koronavirusa, priopćili su iz tog udruženja.

„Procjenjujemo da je oko 70 posto obrta stalo s radom zbog novonastale krize. Trenutačno je oko četiri tisuće obrtnika na području grada Splita, Solina, otoka Šolte, Podstrane, Muća i Dugopolja. Budući da je sezona vrlo upitna, nadamo se da će Vlada pronaći način da pomogne i sezonskim obrtima, koji se zasad nisu mogli uključiti u donesene mjere“, rekao je predstavnik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika iz Splita Milivoj Topić.

Iz tog udruženja ističu kako su svjesni da "Vlada ne može dugo podmirivati obveze obrtnika te da je potrebno pronaći održivo rješenje, ali prije potpune normalizacije rada, članovima cehova treba prilika, poput jednokratne pomoći, kako bi uložili u nove, obvezne higijenske sigurnosne mjere budući da su duže vrijeme bili bez prihoda, a dio obrta, posebno tradicijskih, i prije je bio ugrožen."

Iz splitske udruge "Žuti taxi" ističu da potražnje za prijevozom taksijem gotovo nema, da im je i prije bilo otežano poslovanje dolaskom aplikacija i platformi koje "nemaju pravni nastan, ni zaposlenike u Republici Hrvatskoj, pa samim time niti ne pridonose proračunu".

"Mi smo se okrenuli humanitarnim aktivnostima, ali nećemo dugo moći nastaviti bez putnika s aerodroma i kolodvora", ističu obrtnici.

"Oni obrtnici koji se bave odjećom, cvijećem, organizacijom svečanosti najduže neće imati potražnje. I ribari su u teškoj situaciji, pa se nadamo da će se Vlada nastaviti truditi i svima omogućiti opstanak", istaknuo je voditelj Sekcije taksi prijevoznika i dopredsjednik splitske udruge "Žuti taxi" Siniša Đapić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!