Obavijesti

News

Komentari 68

Hvalite me usta moja: Vjerujem da će Barroso biti zadovoljan

Hvalite me usta moja: Vjerujem da će Barroso biti zadovoljan
3

Premijerka Kosor istaknula je odlučnu borbu protiv korupcije i iznijela da je lani zbog korupcije prijavljeno 1101 ljudi te da će posvetiti pažnju u borbi protiv kriminala

VIDEO

Ususret sutrašnjoj posjeti predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosa i povjerenika EU za proširenje Stefana Fühlea Vlada je u srijedu prihvatila izvješće o ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđa i temeljnih prava koje je trenutačno Hrvatskoj najvažnije za završetak pregovora. 

- U pogledu smanjivanja broja neriješenih predmeta pred sudovima postižemo izvrsne rezultate. Oni su vidljivi i opipljivi te smo od kraja prošle godine do 25. ožujka riješili 14.222 građanska predmeta od 84.802 ili 16,8 posto - pohvalila se premijerka Jadranka Kosor. Pohvalila se i odlučnom borbom protiv korupcije i iznijela da je lani zbog korupcije prijavljeno 1101 osoba te je nastavila da će se posebna pažnja posvetiti borbi protiv kriminala i korupciji na lokalnoj razini.

- Vjerujem da će predsjednik Europske komisije biti zadovoljan kad prouči naše izvješće. Unatoč svim osporavanjima, naročito od strane oporbe, naš cilj i dalje ostaje da pregovore s EU završimo do kraja lipnja. Taj cilj je dohvatljiv i mi to možemo - uvjerena je Kosor.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je zadovoljan odrađenim poslom.

- Rezultati u pravosuđu u posljednjih mjesec i pol dana su i iznad mojih očekivanja, naročito u rješavanju zaostalih predmeta. To je rezultat akcijskoj plana od prošle godine - rekao je Bošnjaković. Nastavio je da je cilj ubrzati parničke postupke kako bi svatko bio siguran da pred sudom može ostvariti svoja prava brzo a ne da se predmeti po sudu vode pet ili više godina.

- Ovo je veliki korak prema zatvaranju poglavlja 23 ali se naš posao i dalje nastavlja - kratak je bio glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić rekao je da se do kraja ožujka u 72 posto ispunilo mjerilo vezano za povratak bivših nosioca stanarskog prava, odnosno prognanika i izbjeglica. Podsjetio je da je u listopadu 2010. to mjerilo bilo ispunjeno svega 31 posto, a da je do za obnovu infrastrukture i povratak do sad uložilo više od pet milijardi eura.

- Naš cilj je jasan. Želimo da svaki onaj koji je prognan dobije krov nad glavom - rekao je Pankretić.

Vlada lagala EU da imamo skladište za radioaktivni otpad

Na pregovorima o poglavlju o energetici hrvatska je Vlada obmanula predstavnike Europske unije da Hrvatska ima skladište za radioaktivni otpad, a nema čak ni prikladno skladište za opasni otpad, piše u Hitnoj rezoluciji koju je predložila hrvatska Zelena lista, a prihvatilo Vijeće Europske zelene stranke, izvijestila je Vlasta Toth iz Zelene liste.

Cilj je spriječiti skladištenje radioaktivnog otpada u središtu Zagreba, u skladištu Instituta Ruđer Bošković.

- Mi smo Vladi 17. ožujka predali gotovo 12.000 potpisa građana koji se protive skladištenju radioaktivnog otpada. Vlada nam se nije ni obratila pa smo slučaj odlučili internacionalizirati - kazala je Vlasta Toth, ističući da Hrvatska ne poštuje Aarhušku konvenciju koju je potpisala, a prema kojoj javnost ima pravo znati i dobiti informacije o svom okolišu te o njemu odlučivati.

Hitna rezolucija prihvaćena je kao sastavni dio dokumenta "Gašenje nuklearnih elektrana u Europi", prema kojem bi Europa do 2050. trebala u potpunosti odustati od upotrebe nuklearne energije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.