Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

HVZ: 'Vatrogasni sustav ovisi o odgovornom ponašanju svih'

Od početka krize zabranjene su sve neoperativne aktivnosti, koje su provodila vatrogasna društva, npr. održavanje redovitih skupština, rad s djecom. Uz to, privremeno su obustavljene sve aktivnosti usavršavanja

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
0 komentara

Hrvatska vatrogasna zajednice (HVZ) izradila je, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), niz smjernica kako bi se spriječilo širenje virusa među vatrogascima.

- U novonastaloj situaciji, od velike je važnosti da se spriječi širenje virusa među pripadnicima hitnih službi koji moraju nastaviti obavljati svoje zadaće. HVZ je, prema uputama HZJZ, izradila niz smjernica kako bi se spriječilo širenje virusa među vatrogascima - kazao je u četvrtak glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

NOVE UPUTE HZJZ: I dalje dezinficirajte te pažljivo s odjećom i cipelama

Od početka krize zabranjene su sve neoperativne aktivnosti, koje su provodila vatrogasna društva, npr. održavanje redovitih skupština, rad s djecom. Uz to, privremeno su obustavljene obuke, vježbe, seminari i druge vrste usavršavanja za vatrogasce, a nastava u Vatrogasnoj školi je prekinuta.

Sve profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe stavile su na raspolaganje ljudstvo i opremu.

Donesene su i smjernice za čišćenje i dezinfekciju vatrogasne opreme nakon intervencija, te upute o postupanju u slučaju da netko od djelatnika postrojbe bude zaražen korona virusom, istižu iz HVJ-a. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U profesionalnim postrojbama uveden je sustav rada 24/72 kako bi se smanjio broj ljudi koji dnevno borave u postrojbama.

- Na samom početku pandemije, zapovjednici na lokalnim razinama su pripremili popise operativnih vatrogasaca koje se mogu angažirati u slučaju potrebe. Uz redovito  održavanje opreme, veća pozornost je dana na pregledavanje opreme koja se može koristiti u ovakvoj situaciji, a koja uključuje šatore, opremu za dekontaminaciju i slično -preciziraju.

Također sva dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) uključena su u ophodnje na području djelovanja prema naputku glavnog vatrogasnog zapovjednika i Stožera civilne zaštite.

Vatrogasci upozoravaju građane na zabranu okupljanja, a razmješteni su i po punktovima gdje pomažu policiji u kontroli kretanja građana zbog sprječavanja širenja zaraze. Uz to, pozivaju građane da obavezno obavijeste vatrogasce ukoliko u kućanstvu imaju osobu u samoizolaciji.

plaza PRIVREMENA MJERA Ne žele rizik napuštanja doma: Zaustavili rad bolnice u Rovinju

- Do ove krize građani su ovisili o pomoći vatrogasaca u slučaju požara, ali i drugih opasnosti. Sada vatrogasni sustav ovisi o odgovornom ponašanju pojedinaca kako bi nesmetano mogli nastaviti s provođenjem svakodnevnih aktivnosti - zaključuje HVZ.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message