Obavijesti

News

Komentari 21

HŽ nikad brži! Imaju tri nova elektromotorna vlaka koja mogu juriti i do 160 km/h

HŽ nikad brži!  Imaju tri nova elektromotorna vlaka koja mogu juriti  i do 160 km/h

U srijedu su u HŽ Putničkom prijevozu u promet puštena prva tri elektromotorna vlaka za gradsko-prigradski prijevoz, koje je isporučio Končar u sklopi projekta vrijednog 1,3 milijarde kuna

VIDEO

HŽ Putnički prijevoz u srijedu je pustio u promet prva tri elektromotorna vlaka na za gradsko-prigradski prijevoz od njih ukupno 21, koliko ih treba biti isporučeno u sklopu projekta vrijednog 1,3 milijarde kuna.

Radi se o projektu Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima, u sklopu kojeg su 2020. ugovor potpisali Končar kao isporučitelj i HŽ Putnički prijevoz.

HŽ upozorava vozače: Ne rade rampe na pružnim prijelazima između Dugog Sela i Vrbovca
HŽ upozorava vozače: Ne rade rampe na pružnim prijelazima između Dugog Sela i Vrbovca

Projekt većinski sufinancira EU s čak 880 milijuna kuna, a još tri vlaka Končar će isporučiti već u siječnju, dok će ostatak vlakova biti isporučivan 1-2 vlaka mjesečno.

HŽ je danas ujedno organizirao prigodnu vožnju prvog vlaka koji je krenuo s 1. perona Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Dugom Selu i natrag.

- U sklopu projekta proizvodi se ukupno 21 vlak. Vlakovi će voziti na elektrificiranim prugama u RH, odnosno na relacijama Zagreb – Novska –Vinkovci – Tovarnik, Zagreb – Sisak – Novska, Zagreb – Koprivnica, Zagreb – Karlovac – Ogulin – Rijeka, Vinkovci – Vukovar, Zagreb – Zabok i Savski Marof – Zagreb –Dugo Selo - priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Ovo je HŽ-ova stanica od 24 mil. kuna na koju vlakovi ne staju: Umjesto putnika, puna je smeća
Ovo je HŽ-ova stanica od 24 mil. kuna na koju vlakovi ne staju: Umjesto putnika, puna je smeća

Kako je dalje navedeno u priopćenju, danas su potpisani ugovora za kupoprodaju baterijskih vlakova i stabilnih energetskih priključaka u sklopu projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu.

- Radi se o projektu za koji je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. osigurano 100 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 129 milijuna kuna, a bit će nabavljen baterijski elektromotorni i baterijski motorni vlak te šest stabilnih energetskih priključaka koji će biti postavljeni u kolodvorima Split, Osijek, Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Pula. Nabavom baterijskih vlakova omogućuje se organizacija željezničkoga putničkog prijevoza na neelektrificiranim prugama na ekološki prihvatljiv način suvremenim vozilima koja za svoj pogon koriste električnu energiju - navode u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature